četrtek, 29. januar 2015

Potičke na palčki

Kdo je ne pozna… tradicionalne slovenske potice.  Ja, to je ena od izvirnih slovenskih sladic, sestavljena iz vzhajanega testa in polnila, ponavadi orehovega. Lahko pa je tudi nadevana s pehtranom, makom, s skuto, korenčkom…dobra kuharica lahko eksperimentira. 
Moja stara mama speče fantastično, tudi taščina je dobra..pri potici je pač tako, da je njena sočnost in kvaliteta odvisna od tega, kako bomo grabili po njej.
Marsikdo, s katerim se pogovarjam, nima rad potice kot takšne samo zaradi preteklih izkušenj izsušenih ust, ko je že pri prvem ugrizu začutil močno potrebo po litru vode.
Če pa imaš priložnost poskusiti takšno sočno, masleno, tako okusno, da z užitkom poješ še en kos, potem pa lahko rečeš, da izjema potrjuje pravilo.

Hotela sem speči nekaj podobnega potici, vzeti samo en del nje…inspiracija za novo sladico se mi je porodila že nekaj časa nazaj. Ko  sem videla nasmejane in zadovoljne obraze mojih dragih ob prvem ugrizu, sem se odločila, da to delim z vami. No, pa se lotimo…



Za cca 20 potičk
Testo:
200 g moke (Mlin Rangus, T 850)
10 g svežega kvasa
50 g stopljenega masla
20 g sladkorja
150 ml riževega mleka

Nadev:
50 g orehov
20 g suhih brusnic
25 g datljev
1 žlica toplega riževega  mleko
1 rumenjak




V veliko posodo presejemo moko, nadrobimo kvas, dodamo sladkor, maslo in riževo mleko ter stepemo v homogeno testo.
Skledo pokrijemo s prtičkom in damo na toplo. Počakamo, da  testo vzhaja.



Ta čas pripravimo nadev. Orehe, brusnice in dateljne drobno zmeljemo v rezalniku, nato dodamo žlico toplega riževega mleka in prenehamo z mešanjem. Dobimo gosto maso.



Vzhajano testo stresemo na pomokano površino, ga nežno pomesimo , da se neha lepiti in razvaljamo na pol cm debelo. Iz malih krpic z nadevom v sredini oblikujemo žogice. Te morajo biti res majhne, saj testo med peko še naraste.



Pekač za popse tanko namastite z maslom in  v  vsako luknjico daste po eno žogico.
Male potičke premažemo z rumenjakom,  damo v že ogreto pečico na 180 stopinj C in pečemo 25 min.


Pečene potičke posujemo z mletim sladkorjem ali dekstrozo nabodemo na palčke in postrežemo.













2 komentarja:

  1. Kera huda ideja! To morm probat! A lohk dam kar v pekač za mini muffine?

    OdgovoriIzbriši
  2. Lahko poskusiš, ampak bodo malenkost večje. Ko dobiš idejo, jo preizkusiš, potem pa vidiš kaj nastane :)

    OdgovoriIzbriši