Velikokrat gostimo prijatelje. Z veseljem jim pripravim
dobrote, sladke, slane, kar me pač tisti dan navdihne. Najenostavnejše je, če
se vnaprej pripraviš in ko gostje pridejo, samo ponudiš. Enostavno, ampak ne iz
hladilnika, temveč iz pečice. Med tem, ko se jed peče, imaš pa že vse
pospravljeno in pripravljeno mizo, pogrinjke, kozarce.
Izredno preprosta pečena jed je pizza.
To je jed, ki jo vsi poznamo, iz nizkega krušnega testa
prelita s paradižnikovo omako in sirom. Pogosto je dopolnjena z izbiro mesa,
zelenjave, začimb. Izraz PIZZA se je prvič pojavil leta 997 n.š. v latinskem
besedilu iz južne Italije. Zanimivo.. Že takrat so poznali hitro hrano:) V glavnem, ta jed je
kasneje postala zelo priljubljena po svetu. Radi jo imamo skoraj vsi in je
lahko takšna, kot si jo zamislimo.
Zamislila sem si timijanovo z dodatki po mojem okusu. Tako,
malce rustikalno…končni rezultat je bil perfekten. Vsi so si obliznili prste in
kuharica je bila zadovoljna.
...samo še krušna peč mi manjka…
Za 3 srednje velike pizze:
700 g moke tip 850
40 g svežega kvasa
mlačna voda
oljčno olje
svež timijan
5 suhih paradižnikov ( vloženih v olju)
350 ml paradižnikovega pireja
15 dag suhe goveje salame
250 g rikote
400g mozzarelle
3 srednje velike rdeče ali zelene paprike
1 čebula
3 stroki česna
15 dag šunke ali kuhanega pršuta
sol
Najprej zamesimo testo…moko presejemo v veliko skledo, na
sredi naredimo jamico, vanjo nadrobimo kvas ter skupaj z mlačno vodo in moko pomešamo. Pokrijemo s prtičkom in damo
na toplo, da vzhaja. Ne pozabimo na sol (to dodamo moki ob robovih in bok ne
daj na kvas) ter 3 žlic oljčnega olja. Čez cca pol ure zamesimo testo, najprej s
kuhalnico (ali mešalnikom), nato z rokami na pomokani deski, dodamo osmukane
vejice timijana. Ko postane testo lepo,
homogeno, se ne lepi in joka, je pripravljeno.
Damo ga še malo počivat, ta čas pa pripravimo našo slastno
omako.
V mešalniku zmešamo suhe paradižnike, paradižnikov pire, česen in
malo oljčnega olja. Dobimo gosto omako polnega okusa. Enakomerno jo namažemo po
pizzini osnovi.
Na omako potem položiš kuhan pršut, ki mu sledijo na kolobarje narezana čebula, mozzarella, paprika, suha salama
in na vrhu po kupčkih razporejena rikota.
Na koncu daš na pizze še vejice timijana in pripravljena je
za v pečico. 190 stopinj C, 35 min.
Rezine sočne, okusne pizze postrežemo na veliki leseni.
Paša za vse čute.
Sem mislila, da bodo tukaj samo sladki recepti, ker si SladkiChef :)
OdgovoriIzbrišiPice so res fine. Predvsem mi je všeč testo. Nikoli nisem dajala notri olivnega olja. Testo je res bolj mehko in voljno.
Pri receptu za Pirin kruh sem omenila, da bom poleg sladkih, postregla še z meni najljubšimi slanimi recepti. Sploh pa SladkiChef ustvarja vse z ljubeznijo, zato so vse jedi sladke, slastne :)
Izbriši