ponedeljek, 26. januar 2015

Losos s kremno špinačo in tartufokrompirjem

Zadnjič me gospa v trgovini prijazno ogovori, če se spoznam na ribe, kako veš da je losos divji in ne gojen, ker ona je navajena le na divjega, ki ima božansko meso in se ne more primerjati z gojenim, umetnim… slišala je namreč moj pogovor z mamo o poreklu kozic…nisem mogla verjeti, da jih uvažamo iz Indije, drugega konca sveta, ko pa imamo morje skoraj pred nosom. V vsej tej debati in polemiki okrog rib in tega kaj je bio itd. mi spomin uide na morje, ko se spočit vstaneš ob pol 5, stopiš na teraso, globoko vdihneš, pogledaš svoj čudovit razgled  in odhitiš na obalo, kjer pričakaš ribiče in njihov sveži ulov. Stojiš med prvimi in si zbereš najbolj svežo orado ter nekaj sardelic…

Ribe imamo doma zelo radi. Pri nakupu vedno pogledam deklaracijo in poreklo. Ne maram izdelkov, ki prepotujejo pol sveta preden pridejo na naš krožnik, sploh če imam pred nosom lokalnega pridelovalca ali gojitelja.

Ribe kupujemo (kadar jih), v znani veleblagovnici, ki slovi po najboljšem in najbolj svežem (tako izgleda) izboru rib in ostalih morskih sadežev. Veliko tega je svežega, slovenskega in hrvaškega porekla, ogromno pa je tudi zamrznjenih tujih, ki jih najbolj nimam rada, razen dimljenih rib iz skandinavije.

Lososa pripravim na več načinov, ta predjed pa mi je najljubša in najhitrejša.



Za 4 osebe potrebujem:
300 g svežega fileja lososa
morska sol
oljčno olje
4 srednje velikih krompirjev
50 g masla
pol čajne žličke Tartufate (tartufi, olive, šampinjoni)
muškatni oreh
200 g mlade špinače (lahko je tudi zamrznjena, cca 100 g)
3 stroki česna
1 čajna žlička rikote


Krompir olupim, narežem na kocke in ga dam kuhat.

V  ponvi prepražim oljčno olje in na drobno narezan česen, da zadiši, nato dodam špinačo in solim. Ko upade, vzamem palični mešalnik in vse skupaj spasiram z rikoto. Če želite bolj rustikalno jed, pustite cele špinačne liste premešane z rikoto.



Fileju lososa odstranim morebitne koščice in preverim, da je brez lusk. Razrežem ga na 4 enake dele.



Na razgreto ponev zlijem nekaj žlic oljčnega olja in nanj položim fileje s kožo navzdol, ki jih solim. Če damo file na pravilno segreto ponev (visoka temperatura), se bo koža lepo hrustljavo zapekla, v nasprotnem primeru premalo vroča ponev povzroči, da se olje ne segreje zadosti in koža se prilepi na ponev.
Ker je temperatura visoka, se losos hitro speče.  Približno  4 min na vsaki strani.



Medtem odcedimo krompir, mu dodamo maslo, muškatni orešek (nekaj potegov po strgalu), tartufato, solimo po potrebi in vse skupaj s tlačilko spasiramo. 



Lososa, krompirjev pire in špinačo lahko preprosto zložite na krožnik po svojem okusu, če pa imate čas ali pa pričakujete goste, se lahko poigrate z dresirno vrečko.







1 komentar: