Zadnjič me gospa v trgovini prijazno ogovori, če se spoznam
na ribe, kako veš da je losos divji in ne gojen, ker ona je navajena le na
divjega, ki ima božansko meso in se ne more primerjati z gojenim, umetnim…
slišala je namreč moj pogovor z mamo o poreklu kozic…nisem mogla verjeti, da jih
uvažamo iz Indije, drugega konca sveta, ko pa imamo morje skoraj pred nosom. V
vsej tej debati in polemiki okrog rib in tega kaj je bio itd. mi spomin uide na
morje, ko se spočit vstaneš ob pol 5, stopiš na teraso, globoko vdihneš, pogledaš
svoj čudovit razgled in odhitiš na obalo,
kjer pričakaš ribiče in njihov sveži ulov. Stojiš med prvimi in si zbereš
najbolj svežo orado ter nekaj sardelic…
Ribe imamo doma zelo radi. Pri nakupu vedno pogledam
deklaracijo in poreklo. Ne maram izdelkov, ki prepotujejo pol sveta preden
pridejo na naš krožnik, sploh če imam pred nosom lokalnega pridelovalca ali
gojitelja.
Ribe kupujemo (kadar jih), v znani veleblagovnici, ki slovi
po najboljšem in najbolj svežem (tako izgleda) izboru rib in ostalih morskih
sadežev. Veliko tega je svežega, slovenskega in hrvaškega porekla, ogromno pa
je tudi zamrznjenih tujih, ki jih najbolj nimam rada, razen dimljenih rib iz
skandinavije.
Lososa pripravim na več načinov, ta predjed pa mi je
najljubša in najhitrejša.
Za 4 osebe potrebujem:
300 g svežega fileja lososa
morska sol
oljčno olje
4 srednje velikih krompirjev
50 g masla
pol čajne žličke Tartufate (tartufi, olive, šampinjoni)
muškatni oreh
200 g mlade špinače (lahko je tudi zamrznjena, cca 100 g)
3 stroki česna
1 čajna žlička rikote
Krompir olupim, narežem na kocke in ga dam kuhat.
V ponvi prepražim
oljčno olje in na drobno narezan česen, da zadiši, nato dodam špinačo in solim.
Ko upade, vzamem palični mešalnik in vse skupaj spasiram z rikoto. Če želite
bolj rustikalno jed, pustite cele špinačne liste premešane z rikoto.
Fileju lososa odstranim morebitne koščice in preverim, da je
brez lusk. Razrežem ga na 4 enake dele.
Na razgreto ponev zlijem nekaj žlic oljčnega olja in nanj
položim fileje s kožo navzdol, ki jih solim. Če damo file na pravilno segreto
ponev (visoka temperatura), se bo koža lepo hrustljavo zapekla, v nasprotnem
primeru premalo vroča ponev povzroči, da se olje ne segreje zadosti in koža se
prilepi na ponev.
Ker je temperatura visoka, se losos hitro speče. Približno
4 min na vsaki strani.
Medtem odcedimo krompir, mu dodamo maslo, muškatni orešek
(nekaj potegov po strgalu), tartufato, solimo po potrebi in vse skupaj s
tlačilko spasiramo.
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdgovoriIzbriši