petek, 13. november 2015

Torta s kakijem in hrustljavo karamelo

Prejšnjo soboto sem namesto planiranega martinovanja v romantičnem vzdušju, super večerji in kozarcu mladega Cabernet Sauvignona, popoldne preživela na sončni strani Ljubljanice z domačim hamburgerjem (beri: presenetljivo božanskim :)) in kozarcem Carlsberga... in pozabila na našega sadjarja, ki mi dostavlja sveže obrane briške kakije...

Nisem si mogla odpustit, da ga nisem prej poklicala in se zmenila drugače, ko me je le 5 komadov kakija gledalo iz gajbice, jaz pa sem imela toliko načrtov z njimi...

V glavnem, vikend ki je pred nami, bo tudi Martinov :) jeeee. In da se oddolžim kakiju, sem se odločila da pripravim eno sladico... tako posebno torto...





Biskvit:
3 jajca
5o g medu
10 g rjavega sladkorja
40 g moke
30 g škroba
30 g mletih mandljev

Krhka karamela:
100 g sladkorja
1 čajna žlička masla
1 zravnana čajna žlička sode bikarbone

Kakijev žele in krema:
500g kakijevega pireja
6 listov želatine
100 g sladkorja
sok ene pomaranče
ščep bio vanilijevega sladkorja
250 g sladke smetane


S pomočjo mešalnika stepamo jajca in med dokler ne nastane zmes penasta. Narahlo presejemo moko, škrob in mlete mandlje ter počasi vmešamo, da nastane homogena masa.

Dno pekača  ali obroča za torte premera 18 cm zaščitimo s peki papirjem in vanj nalijemo biskvitno maso in pečemo v pečici segreti na 180 stopinj C, 20 min oz. dokler ni pečena.
Pečen biskvit vzamemo iz pečice in takoj ohladimo.

V kozico stresemo sladkor za pripravo karamela. Na zmernem ognju počakamo, da se začne taliti. Karamela ne mešamo, ampak samo obračamo kozico, da dobimo zlato rumen karamel.

Previdno! dodamo maslo in sodo bikarbono, saj je karamel ZELO vroč. Premešamo in zlijemo na pekač na peki papir ter počakamo, da se ohladi in strdi. En del karamela nalomimo na kose, drugega pa zmeljemo v drobtine.

Nato se lotimo kakijevega želeja. V kozico damo 250 g kakijevega pireja, 50 g sladkorja, vanilijev sladkor in pomarančni sok. Počakamo da zavre, nato pa odstavimo in dodamo v mrzli vodi namočene 3 liste želatine. Premešamo, da se želatina popolnoma raztopi, nato pa ohladimo.

Maso vlijemo v obroč premera 18 cm, ki ga predhodno obdamo z živilsko folijo in damo v hladilnik, da se strdi.

Ta čas pripravimo še kakijevo kremo in sicer 250 g kakijevega pireja, ki nam ga je še ostalo damo v kozico skupaj s preostankom sladkorja in počakamo, da zavre. Odstavimo in masi dodamo želatino (3 liste), ki smo jo predhodno namočili v mrzli vodi. Vse dobro premešamo in ohladimo.

Sladko smetano stepemo in jo primešamo ohlajeni kakijevi mešanici.

Sedaj začnemo z zlaganjem naše torte, pri čemer si pomagamo z obročem (18 cm) in acetatno folijo (širina 8 cm).

Obroč položimo na želeno podlago, njegov obod obdamo z acetatno folijo, biskvit položimo na dno in nanj damo malo kakijeve kreme. Maso pogladimo in dodamo kakijev žele, karamelne drobtine ter preostanek kreme. Dobro pogladimo in damo v hladilnik za eno uro. Nato odstranimo obroč in folijo.

Kakijevo torto okrasimo s koščki hrustljavega karamela in jo ponudimo kot zaključek martinovega kosila ali večerje. Uživajmo v sladkanju :)



2 komentarja:

  1. Izgleda fantastično! Kot nalašč, da porabim skledo kakijev :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlično :) se izplača, recept je res fantastičen :)

    OdgovoriIzbriši