četrtek, 5. november 2015

Čebulni chutney

Shranjevanje zelenjave in sadja v najrazličnejših oblikah ljudje počnemo že stoletja. 

Najprimernejši čas je seveda jesen, ko poberemo ves pridelek in ga shranimo čez zimo. No danes to ne drži povsem in ne za vse ljudi, ko imamo na razpolago vse in še več 365 dni v letu. 

Je pa neprecenljivo, ko imaš svoj lastni pridelek in ustvarjaš svoje dobrote...

Rdeča čebula s svojo posebno sladko pekočo aromo je še posebno slastna, ko se speče in spusti vse svoje sokove. In ja, zelo se razlikuje od svojih sorodnic.

Velike, sočne, rdeče vijolične plodove bom spremenila v slastno zelenjavno marmelado in jo ponudila na domačem pirinem kruhu z orehi in sirnem namazu.







za cca 10 oseb:

1 kg rdeče čebule
oljčno olje
sol
sveže mleti poper
4 jedilne žlice balzamičnega kisa
4 jedilne žlice vinskega kisa
30 g rjavega sladkorja (Demerara)
rezine pirinega kruha
sirni namaz


Čebulo olupimo in jo razrežemo na tanke polmesece.

V večjem loncu segrejemo nekaj žlic oljčnega olja in nanj stresemo narezano čebulo. Solimo in popramo ter počasi dušimo 20 minut.

Ko čebula upade in spusti sok, dodamo balzamični kis, vinski kis in rjavi sladkor. Dobro premešamo, in primeru, da opazimo, da se hoče prijeti na dno).

Pripravljen chutney postrežemo na pirinih kruhkih namazanih s sirnim namazom. Lahko pa ga vložimo v kozarčke in shranimo na hladno. 

Tesno zaprti kozarčki zdržijo tudi do mesec  in pol v hladilniku.
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar