četrtek, 26. januar 2017

Alzaška jabolčna pita

Med recepti se je izgubil še en recept za slastno jabolčno pito...zdaj sem ga namreč našla in obvezno ga moram deliti z vami zdaj, čeprav sem jo želela še predenj je zapadel sneg...

Že v prejšnjih objavah sem s takim entuziazmom govorila o pitah, kako jih obožujem in kaj mi pomenijo...in tu je še ena različica jabolčne pite, ki pa je malce drugačna. Ta pita, prelita s slastnim prelivom iz stepenih jajc, smetane, sladkorja in dodatkov, ki so lahko po želji zelo različni, ne sodi med klasične jabolčne pite. Ta je t.i. Alzaška. Priznam, da nisem raziskovala zakaj, kar v končni fazi ni tako pomembno. Pomemben je končni rezultat in točke, ki jih bo dobila od naših brbončic. Ali je super in ali jo bomo še kdaj pripravili...Jaz jo zagotovo bom. Nadvse slastna je. 

Uf, kako rada uporabljam izraz SLASTEN... sploh če je upravičen.





(8 oseb, 2 h)

Testo:
200 g moke
100 g hladnega masla
1 rumenjak
30 g sladkorja
Ščep soli
2 žlici mrzle vode

Nadev:
600 g jabolk
100 g sladkorja
½ limone
3 jajca
Ščep vanilijevega prahu
125 ml sladke smetane



Moko, maslo, rumenjak, sladkor, sol in vodo zmešamo skupaj in maso na hitro zgnetemo v testo. Testo zavijemo v folijo in ga za pol ure postavimo v hladilnik.

Jabolka operemo, olupimo, jih prerežemo na pol in jim odstranimo peščišče.

Polovice jabolk enakomerno narežemo po dolgem in rezine pustimo, da se držijo skupaj.

Limoni iztisnemo sok in z njim pokapljamo narezana jabolka.

Pečico vključimo na 200°C.

Testo vzamemo iz hladilnika in ga razvaljamo na velikost pekača za pite (premer  26 cm).

Pekač obložimo z testom in ga z vilicami večkrat prebodemo.

Na testo naložimo narezana jabolka in pekač postavimo v pečico za 35 minut.

Med tem v posodi penasto zmešamo jajca s sladkorjem, nato dodamo sladko smetano in vanilijev prah.

S pripravljeno zmesjo prelijemo  testo s jabolki in pečemo še okrog 25 minut.

Pečeno pito vzamemo iz pečice, jo na pol ohladimo in toplo postrežemo.


Ni komentarjev:

Objavite komentar