torek, 17. januar 2017

Marelična gnezda


Včasih so se potica in vsa "boljša peciva" jedla le ob posebnih priložnostih, ko se je nekaj praznovalo... danes je vse drugače...sploh zame, ki praznujem vsak dan posebej. Vsak dan je blagoslov, vsak dan je nekaj posebnega in vsak dan je nov začetek, je nov "zdaj". Zame in za vse.

S prebiranjem novih knjig, poslušanjem novih videov in odkrivanjem samega sebe, je vsak moj dan, dan za praznovanje. Zato vam danes predstavljam slastna marelična gnezda, ki jih ponavadi pripravim za veliko noč. Tokrat je recept malo hitrejši :)

Tukaj so fantastična, noro dobra marelična gnezda :)
Rahlo kvašeno testo, ki se topi v ustih, sploh če so gnezda ekstra sveža..to pomeni skoraj iz pečice...ok, po 15 minutah, ko pridejo iz pečice.

S skodelico vročega čaja, je to prav luštno razvajanje na mrzel zimski dan, ovit v popolno belino.






(cca 15 kosov, 1h)

500 g moke
30 g svežega kvasa
50 g sladkorja
¼ l polnomastnega mleka
40 g masla
2 jajci
Sol
5 žlic tekočega masla
6 žlic marelične marmelade
Sladkor (veliki kristali)
Sladkor v prahu


Moko presejemo v skledo, v sredi naredimo jamico, vanjo nadrobimo kvas in ga zmešamo z malo sladkorja in mlačnega mleka.

Pustimo, da vzhaja 15 min, nato pa mu dodamo  stopljeno maslo, preostali sladkor, jajci, ščep soli in vse skupaj zamesimo v gladko testo.

Testo pustimo vzhajati 20 minut, nato pa ga razdelimo na kepice pri čemer vsaka tehta 50 g.

Vsako kepico razvaljamo na pravokotnik velikosti okrog 7×20 in ga namažemo z malo marmelade, nato pa ga zavijemo.

Pripravimo pekač za torte premera 26 cm, ki ga namastimo z maslom in vanj zlagamo gnezda.

Pripravljena gnezda premažemo s stopljenim maslom, posujemo s sladkorjem in jih damo v pečico segreto na 180°C od 20 do 25 minut.

Pečena gnezda posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo še topla.



Ni komentarjev:

Objavite komentar