petek, 20. januar 2017

Jabolčna pita z medom in orehi

To, da obožujem pite in da imajo rahlo prednost pred tortami, že poznate, ker sem že neštetokrat omenila. 
To, da rada eksperimentiram, tudi že veste. 
To, da se da preprosto jabolčno pito nadgraditi z enostavnimi sezonskimi živili in da ne potrebujete kompliciranja, nekateri veste, drugi pa ne.

Nekateri mislite, da peka pit ni za vas, ker se vam testo nikoli ne speče, pa da ne veste katere barve pekač je najprimernejši,...naj vas pomirim, da je z malo prakse vse zares zelo enostavno.Tudi z uporabo ghee masla, ki ga običajno ne uporabim, pri tem receptu pa sem si drznila :) če je pa takooo dobro :)

Pa da se vrnem nazaj k moji nadgradnji jabolčne pite...danes vam predstavljam preprosto sezonsko pito, ki se prijetno preseneti in se poigra z vašimi brbončicami. Super enostavno in odlično!






(8 oseb, 1h15min)

250 g bele pirine moke (mlin Rangus ali Štupnikov mlin)
125 g hladnega ghee-ja (domače prečiščeno maslo)
0,5 dl medu
1 jajce
Ščep soli

1 kg jabolk
2 žlici medu
1 žlička cimeta
50 g orehov


V večji posodi zmešamo pirino moko s ščepom soli in z HLADNIM maslom, da dobimo drobtine. V testene drobtine dodamo najprej med, nato pa še stepeno jajce, ter vse skupaj na hitro zamesimo v testo.

Pripravljeno testo zavijemo v folijo in ga postavimo za pol ure v hladilnik.

Jabolka operemo, olupimo in narežemo na tanke rezine.

Pečico segrejemo na 180°C.

Testo položimo na pomokano površino in ga razvaljamo v velikosti pekača za pite (premer 24 cm+rob).

Testo previdno položimo v pekač, ga pritisnemo po notranjih robovih in odrežemo odvečni material, ki gleda čez rob (kolikor ga pač je).

Na testo stresemo pripravljena jabolka, jih prelijemo z medom, posujemo z cimetom in orehi ter položimo v ogreto pečico za okrog 40 minut.


Sveže pečeno pito vzamemo iz pečice, jo malo ohladimo in še toplo ponudimo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar