sreda, 11. januar 2017

Čebulna pita

Na ta zeloooo mrzel januarski dan se zagotovo ne bi branili toplega dišečega, zdravega kosila naravnost iz pečice. Sezonskih živil v tem času je malo in da se ne bi preveč ponavljala z recepti iz jabolk, zelja ali pora, sem se ponosno odločila za čebulo, zelenjavo, brez katere po mojem mnenju nobena kuhinja ne more "normalno funkcionirati". 

Zame čebula je in bo osnova pri pripravi večine toplih in hladnih jedi, saj ji daje aromo, okus,...jaz pravim, da začini dušo ali pa da piko na i.

Več vrst čebule poznamo in obožujem prav vse...obožujem nežno, sladkobno šalotko, aromatično rdečo, nevsiljivo belo čebulo, biserno čebulico in dobro staro rjavo čebulo, ki sem jo tudi uporabila pri pripravi te noro dobre pite.  

Pogrejte si roke in želodček in se nasmejte. 




(8 oseb, 1h)

Testo:
250 g moke
125 g masla
1 jajce
Ščep soli

Nadev:
600 g čebule
1 žlica masla
Sol
Poper
2 jajci
1 dl sladke smetane
100 g ementalerja


Iz moke, masla, jajca in ščepa soli zamesimo krhko testo. Če mesimo z rokami, zamesimo zelo hitro in testa ne grejemo preveč. Temu se izognemo, če prepustimo mešanje testa mešalniku.

Testo pokrijemo s folijo in ga postavimo za pol ure v hladilnik.

Čebulo olupimo in narežemo na polmesece.

V kozici stopimo maslo in na njem ob stalnem mešanju prepražimo čebulo. Ko se zmehča, jo odstavimo.

Pečico segrejemo na 190°C.

V skledi umešamo jajca, smetano in začinimo s soljo in poprom, nato primešamo popraženo čebulo.

Testo razvaljamo na pomokani površini v velikosti pekača (premer 24 cm) in ga položimo vanj. Odvečne robove obrežemo.

Na testo zlijemo jajčno mešanico s čebulo, po vrhu naribamo sir in postavimo v segreto pečico za ok. 30 minut, da nadev začne rjaveti.


Pečeno pito vzamemo iz pečice, počakamo, da se malce ohladi, nato pa jo narezano na kose postrežemo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar