torek, 25. oktober 2016

Čokoladna torta iz fižola (brez glutena)



Čokoladna torta, ... pa fižol, pa...kaj pa je to?




Verjetno za marsikoga trenutna zmeda v glavi in zagotovo prvo vprašanje, ko zasliši najavo prihoda sladice.

Ko sem sama prvič izvedela, da lahko spečemo torto brez glutena tudi iz fižola, sem se namrdnila, kasneje pa mi moja skeptična narava ni dala miru, da si ne bi vzela čas in pripravila to nadvse enostavno in hudo dobro tortico.

V mnogih receptih se v fižolovi čokoladni torti pojavi črn fižol, medtem ko sem jaz uporabila rdečega. Nisem posebno raziskovala, zakaj ravno črnega...morda zaradi tega, da se prihuljeno infiltrira v wannabe čokoladno torto in zato jo lahko z večjo samozavestjo ponudimo gostom, ki pričakujejo nepričakovano. 
Ne, ne gre za to :) jaz sem povedala za kaj gre in povem vam, da nisem bila razočarana...tudi gostje ne.




(8 oseb, 50 min)

250 g vloženega rdečega fižola
5 jajc
1 zravnana žlička bio vanilijevega prahu
3 žlice agavinega sirupa
1 žlica medu
6 žlic masla
Ščep soli
5 žlic kakava v prahu + nekaj še za posip
2 žlički sode bikarbone
100 g mlečne čokolade
2 žlici ostružkov mlečne čokolade


Tortni pekač obložimo s peki papirjem,  premažemo z maslom in posipamo s kakavom v prahu.

Pečico vklopimo na 160°C.

Fižol dobro odcedimo in speremo pod tekočo vodo.

Fižol, agavin sirup, med,  kakav, vanilijo, jajca, stopljenega  masla in sodo bikarbono stresemo v kuhinjski mešalnik z rezili in mešamo tako dolgo, da postane masa homogena in da se ne vidi sledi fižolovih olupkov.

Mlečno čokolado nasekljamo na majhne koščke in jih vmešamo v maso.

Maso prelijemo na pripravljen pekač in postavimo v segreto pečico za 40 minut.

Pečeno torto pustimo na rešetkah, da se ohladi.


Ohlajeno potresemo s čokoladnimi ostružki in postrežemo.















Ni komentarjev:

Objavite komentar