Iz zadnjih hrušk v naši shrambi sem naredila tole... ja, lahko bi nastalo marsikaj drugega...kompot, zavitek, čežana, dodatek pečenki,..lahko bi jih pojedli kar tako, preprosto sveže, nepopolne, ampak bio.
Na vsak način sem želela uporabiti babičin steklen podstavek za kolače in torte...in po trenutnem navdihu je nastala tale lepotička. Malce bolj čvrsta, kot sem pričakovala, pa vendar zelo zelo okusna.
Izginila je v trenutku, kar pomeni, da je bila skrb popolnoma odveč in vprašanje o slabi kakovosti absolutno ne na prvem mestu.
(8 oseb, 1h 30 min)
100 ml polnomastnega mleka
250 g pasirane skute
3 jajca
8 jedilnih žlic kristalnega sladkorja
7 jedilnih žlic moke
1/2 žličke sode bikarbone
3 večje hruške
Jajca ubijemo in ločimo rumenjake od beljakov.
Večjo ognjevarno posodo postavimo nad vodno kopel, vanjo
stresemo pasirano skuto, rumenjake, mleko, 2 žlici sladkorja in vse dobro
premešamo z metlico. Segrevamo toliko časa, da se sladkor stopi.
Segreti , homogeni masi postopoma dodamo presejano moko in vse
skupaj dobro premešamo. Dobimo gosto maso.
Pečico vključimo na 140°C.
V drugi posodi stepemo beljake in preostalih 6 žlic
sladkorja, da dobimo trd sneg.
Toplo, gosto maso z rumenjaki zlijemo v stepene sladke
beljake in dobro premešamo, da dobimo gladko rahlo maso.
Maso zlijemo v namaščen in s peki papirjem obložen pekač za
torto (premer 24 cm), ga položimo v pečico in pečemo 20 minut. Na dno pečice
položimo posodo z vodo.
Hruške operemo, olupimo in jih po dolgem narežemo na rezine.
Po 20 minutah položimo na kolač narezane hruške, povečamo
temperaturo na 150 °C in pečemo še 40 minut.
Pečeno torto ohladimo na rešetkah, odstranimo iz modela,
posujemo s sladkorjem v prahu in toplo ponudimo.
Ni komentarjev:
Objavite komentar