sreda, 15. april 2015

Domač sadni sladoled

Pravi topli pomladni dnevi...upam da bodo trajali in trajali. Zaenkrat april še ni pokazal svojega pravega obraza. Kar se mene tiče, ga ne rabi, saj prav nič ne pogrešam slabega vremena. Preveč ga je bilo in z njim slabe energije. Ko se s prijateljico pogovarjava o skupnem dopustovanju in iščeva pravo lokacijo, se spomnem na pretekla poletja, zabave in en recept...

Vonj in toplota sonca me vlečeta ven, na teraso, na vrt in kepico (ali dve ali pa tri) domačega, naravnega, slastnega, božanskega sladoleda.
Veliko ribeza imam še zamrznjenega in kako ga drugače pripraviti kot pa tako, da narediš vrhunski sladoled. Simple :) 

250 g zamrznjenega črnega ribeza (po možnosti z domačega vrta)
20 g Mascavo sladkorja (rjav nerafiniran)
40 g kristalnega sladkorja
500 ml sladke smetane za stepanjeRibez damo v kozico, prilijemo 1dl vode in segrejemo do vrelišča. Odstavimo, dodamo presejani Mascavo in ostali sladkor ter malce ohladimo, nato pa s paličnim mešalnikom zmešamo v gosto maso. Ribezovo marmelado precedimo skozi sito, da odstranimo lupino in drobne peške. 

Kremo zlijemo v primerno posodo in postavimo v zamrzovalnik za 1 do 2 uri, dokler se na robovih ne strdi. Vzamemo ven in dobro premešamo z vilicami.

Smetano stepemo do polovice  in jo previdno zmešamo z ohlajeno ribezovo kremo v homogeno zmes.
Pripravimo si dve posodi s pokrovom primerni za zamrzovanje, ki ju do polovice napolnemo z ribezovo slastno maso.
Nepokriti napolnjeni posodi damo za cca 2-3 ure nazaj v zamrzovalnik da se strdi. Če bomo sladoled hranili dlje v zamrzovalniku, ga pokrijemo s pokrovom.
Lahko pa uporabite strojček za izdelovanje sladoleda, takrat upoštevamo navodila proizvajalca.

Naš sladoled okrasimo z domačim karamelnim namazom in krokantom in gremo na sonček sedet :)
Ni komentarjev:

Objavite komentar