sreda, 01. april 2015

Velikonočne lizike

Ker je ravno prvi april, dan šaljivcev in zabavnih ljudi, pa predpraznični čas, sem se lotila izdelave navihane sladice primerne za male in velike otroke :)
Vsak od nas je vesel, če mu kdo pokloni kakšno darilo, majhno, veliko…in ravno majhne pozornosti  nas po navadi  najbolj presenetijo, sploh, če darilca niti pod razno ne pričakujemo. No, zato pa se jim reče presenečenja :)

Zakaj bi se obdarovali samo za osebne praznike. Če imamo potrebo nekomu nekaj podariti, mu podarimo. Odločila sem se, da je to leto leto obdarovanja in ravno predpraznični čas je kot nalašč za lepe geste, nasmehe in prebijanje ledu…

Temna in bela čokolada, malo ročnih spretnosti in navihane velikonočne čokoladne lizike so tu.


Za cca 20 lizik:

200 g kvalitetne temne čokolade
100 g kvalitetne bele čokolade
2 jedilni žlici soka rdeče pese
sladkor v prahu
jedilni okraski po želji


Čokoladne kaplje ali narezano čokolado stopimo nad vodno kopeljo. Upoštevamo pravila temperiranja  (blog:Temperiranje čokolade) in čokolade ne pregrevamo. Max dosežena temperatura je 50 stopinj C.


Stopljeno čokolado ohladimo (31 stopinj C temna in 27 stopinj C bela) in šele takrat lahko z njo ustvarjamo, oblikujemo, mažemo… ne bo imela sivih lis.

Pripravimo si velik kos papirja za peko, na katerem ustvarjamo različne motive. Jaz sem oblikovala velikonočna jajčka, zajčke in piščančke. Naredite lahko kar koli, uporabite svojo domišljijo in strah  zaprite v omaro :)

Ko se vam čokolada začne gostiti, jo zopet segrejete, da se stopi, izmerite temperaturo in oblikujete naprej.

Pri okraševanju sem uporabila tudi sladko roza pasto, ki sem jo naredila iz sladkorja v prahu in soka rdeče pese.Za izdelavo pikic in črt uporabite majhno dresirno vrečko ali pa ročno narejen papirnati kornet. Z vrečko je lažje :)Med oblikovanjem motivov ne pozabite na začetku položiti v sredo obliva palčko :)
Ko se lizike ohladijo in strdijo jih lično zavijemo v celofan vrečke in darila so pripravljena . Ni komentarjev:

Objavite komentar