četrtek, 02. april 2015

Tris roza potičk

Vsa sem od moke...po tleh...po celi kuhinji...za vratom...ok, najprej se ustavi, zadihaj, pospravi vso kuhinjo, potem pa se loti dela. In tako sem tudi storila...

Več ko razmišljam o hrani, kuhanju...več idej za nove jedi prihaja v mojo glavo. Nekatere so čisti eksperiment, druge so samo neke vrste nadgradnja. Sem pa absolutno proti kopiranju.

Ideja za roza potičke je prišla spontano med vsakodnevnimi obveznostmi. Fantastičen bio sok rdeče pese imam, pa sem razmišljala, če bi ga malo dodala v kvašeno testo, kaj bi dobila ven. Tako nekako so nastale roza pehtranka, makovka in orehovka. Tris roza potičk iz malih lončenih ribniških potičnikov, ki sem jih dobila v dar in na katere sem zelo ponosna.



300 g polbele moke
15 g svežega kvasa
1,5 dl bio polnomastnega mleka
40 g sladkorja
30 g zmehčanega bio masla
1,5 dl bio sok rdeče pese


Pehtranka:
2 jedilni žlici kisle smetane
1 jedilna žlica suhega pehtrana
3 čajne žličke Demerare

Makova:
50 g maka
1 dl bio polnomastnega mleka
10 g koruznega škroba
ščep bio vanilijevega prahu
3 čajne žličke sladkorja
15 g masla

Orehovka:
100 g  mletih orehov
1 dl bio ponomastnega mleka
10 g masla
20 g Demerare


2 jajca
stopljeno maslo
dekstroza za posip


S pomočjo multipraktika stepemo kvašeno testo...moko, sladkor, kvas, sok rdeče pese in mleko sobne temperature ter maslo.
Pustimo, da testo počiva 40 min in vzhaja.


Ta čas pripravimo nadeve.
Za pehtranov nadev zmešamo kislo smetano, sladkor in pehtran skupaj ter damo na stran, da se pehtran navzame vlage in spusti aromo.



Orehe zmeljemo in jih poparimo z vročim mlekom in maslom. Zmesi dodamo še sladkor.



V kozici zavremo mleko in vanjo stresemo mak. Malce pustimo, da zrna nabreknejo. V manjši posodici zmešamo škrob, vanilijo, sladkor in žlico mleka, da dobimo zmes kot za pripravo pudinga.


Mleko z makom segrejemo in vanj zlijemo škrobnato vanilijevo mešanico. Ves čas mešamo, saj se bo zelo zgostilo, mi pa ne želimo imeti grudic.



Jajci uporabimo kot premaz. Ločimo rumenjaka od beljakov in iz beljakov stepemo trd sneg.

Vzhajano testo stresemo na pomokano površino in razdelimo na tri enake dele. Vsakega posebej razvaljamo in premažemo z nadevom. 



Preden damo na testo makov in pehtranov nadev, le-tega predhodno premažemo z rumenjakom.







Sneg pa potrebujemo kot nežen premaz čez vse tri premaze, to pa zato, da bodo potičke bolj rahle.

Premazano testo zvijemo v polža in položimo v namaščen potičnik. Preden damo potičke v pečico, jih tanko premažemo z razpuščenim maslom, da se ne izsušijo. Pustimo jih 15 minut, da vzhajajo.



Pečemo na srednji višini pri 180 stopinjah C, 35 minut.




Pečene potičke naj malo odležijo v modelih, potem pa jih nežno obrnemo in stresemo na leseno desko.
Posipamo z dekstrozo, najbolj zdravim belim sladkornim prahom :)









4 komentarji:

  1. Kaj je vanilijev prah? Sladkor ali strok? In kaj so te palcke v sredini potice?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sonnentor je znamka res vrhunskih bio začimb. Bio vanilija v prahu je ena izmed njih, 100 % vanilija, kot če bi postrgali strok, vendar kvalitetnejše in močnejše arome, zato se jo odmerja v ščepcih.
      Ker je testo zelo vzhajalo, sem dala v sredo, kjer je luknja, tulec peki papirja, da bi preprečila masi, da teče ven.

      Izbriši
  2. A lohk dam not tisto vodo od vložene rdeče pese k je ful rdeča.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. V testo damo SOK rdeče pese in ne kis od vložene pese

      Izbriši