četrtek, 23. april 2015

Maslena rojstnodnevna višnjeva torta z marcipanom

Je kar navada, da mora biti za rojstni dan na mizi torta, sploh če praznuje otrok. Male, velike, čokoladne, sadne, s fondantom, nadstropne, z jedilnimi okraski in svečkami. Take, kot si jo zamislimo. Okusi pri izbiri tort za praznovanje so zelo zelo različni. Sama prisegam na naravne, sočne, rustikalne tortice polnega okusa in take tudi oblikujem v svoji ustvarjalnici.

 Pravijo, da biskvit za torto lahko speče vsak amater, če le ima pravi recept. S tem se ne morem ravno strinjati, je pa res, da obstajajo izjeme. Biskvitov za torto je več vrst, od čvrstih maslenih, do nežno puhastih, zato moraš vedeti, kdaj katerega uporabiti.

Zadnjič sem gledala eno angleško oddajo, kjer je strokovna ekipa ocenjevala tortne biskvite in seveda torte tekmovalcev. Vsi so imeli že večletne izkušnje in vse torte so izgledale fantastično, ocenjevalci pa so bili kar strogi. Je že res, da so Britanci mahnjeni na torte in tortice in je res, da morajo biti le-te perfektne, sploh če se govori o njihovih tradicionalnih. Na koncu pa so pomembni le prazni pladnji in zadovoljni obrazi. To je za ustvarjalca najlepša nagrada.

Tokrat vam predstavljam čudovito masleno rojstnodnevno višnjevo tortico z marcipanom. Pa poglejmo kako…



100 g mehkega masla
200 g kristalnega sladkorja
4 velika jajca
250 g moke
1 čajna žlička sode bikarbone
1 kavna žlička bio vanilijevega prahu
6 žlic polnomastnega mleka
250 g marcipana
450 g zamrznjenih višenj
70 g sladkorja
3 dl vode (energetske :))
2 dl riževega mleka
10 g demerare, rjav trsni sladkor
1 zavitek za vanilijev puding (kupite kvalitetnega)


S pomočjo multipraktika na najvišji hitrosti stepaj maslo, počasi mu dodajaš sladkor, dokler ne nastane puhasta mešanica. 




Tej zmesi počasi dodajaš jajce za jajcem in ves čas močno stepaš, da postane masa homogena. Odstraniš posodo z multpraktika.




Z metlico počasi vmešaš presejano moko s sodo bikarbono in vanilijo ter mlekom. Masa pride gostejša kot običajno.




Vsebino zlijemo v namaščen tortni model premer 24 cm in pečemo v že ogreti pečici na 180 stopinj C, 20 min. Z leseno palčko preverimo ali je biskvit pečen.



Odstranimo ga iz pečice in ohladimo.

Višnje stresemo v kozico in jih skupaj s sladkorjem (70 g ) in vodo (3 dl) zavremo ter odstavimo in precedimo.




Biskvit prerežemo na pol.

Sok razdelimo v dva dela:  z 2,5 dl prepojimo biskvit, ostalo zlijemo nazaj v kozico, kamor dodamo še riževo mleko in demeraro.





Med tem, ko se biskvit prepaja s sadnim sokom, razvaljamo marcipan na 3mm debelo v obliki kroga.



Pomagamo si s tortnim modelom in izrežemo lep krog, ki ga postavimo na spodnji del biskvita in nanj damo še drugi del biskvita.




Celoten biskvit, z marcipanom v sredi, damo nazaj v tortni model in pripravimo preliv.

Sadni sok z riževim mlekom in demeraro v kozici zavremo, dodamo višnje. Vsebino vrečke za vanilijev puding zmešamo z žlico riževega mleka in jo v počasnem curku vlivamo v kozico. 




Ko se masa začne strjevati, puding z višnjami prelijemo čez biskvit, pogladimo in ohladimo. Na hitro torte in podobno pecivo na ohladimo v šokerju, ker pa ga doma po navadi nimamo, počakamo, da se puding ohladi, potem pa tortico damo za nekaj ur v hladilnik.

Ta čas pripravimo marcipanove okraske za na torto. (Ostanek marcipana) Jaz sem si zamislila rožice in metuljčka.

Ohlajeno torto vzamemo iz modela okrasimo z marcipanovimi rožicami in metuljem, jo postavimo na mizo in napademo  :)









Ni komentarjev:

Objavite komentar