ponedeljek, 31. avgust 2015

Torta: Črni Gozdiček in Panakota

Ta mesec pa se je dogajalo precej stvari…veliko druženj, praznovanj, novih poslovnih sodelovanj… Ko začnem govoriti o novih receptih ali pa o tem, kaj sem novega skuhala sli spekla, se vedno zatečem k domači kuhinji in domačim dogodkom…družinskim dogodkom. Velika miza, veliko pogrinjkov.

Zadnjič mi je dala sestra super idejo, ko je pripravila za zabavo osvežilno in lahko jogurtovo panakoto se z vročim sadjem  ob kateri so si vsi oblizovali prste.

Za mamin rojstni dan pa sem se odločila, da spečem tako tortico, v kateri združim črni gozdiček in slastno panakoto…in nastala je takšna sladica…izredno dobra, poletna, predvsem pa enostavna za pripravo.





200 g temne čokolade
160 ml sladke smetane
3 jajca
50 g rjavega sladkorja
50 g kristalnega sladkorja
90 g moke
1 zravnana kavna žlička sode bikarbone
2 čajni žlički kakava

500 g zamrznjenih višenj
2 jedilni žlici rjavega sladkorja
300 ml sladke smetane
200 ml navadnega jogurta
12 lističev želatine


čokoladni ostružki 



Najprej 160 ml smetane segrejemo do 80 stopinj in v njej raztopimo 200 g čokolade. Počasi ohladimo.




Nato se lotimo slastnega čokoladnega biskvita. V posodo multipraktika damo 3 cela jajca sobne temperature in jih skupaj z rjavim in kristalnim sladkorjem stepamo toliko časa, da dobimo penasto, puhasto zmes.

Dodamo ohlajeno čokoladno kremo in še naprej mešamo na visoki hitrosti.

Zmanjšamo hitrost in dodamo presejano moko, sodo bikarbono in kakav.

Pripravljeno maso zlijemo v tortni model, katerega dno smo predhodno namazali z maslom.
Pečemo v pečici ogreti na 180 stopinj C, 25 do 30 minut.

Pečen biskvit vzamemo iz pečice in ga popolnoma ohladimo.

Najbolje je, če pripravimo biskvit že en dan prej.

Nato sledi sadni del in sicer višnje segrejemo v loncu do vrelišča skupaj z 2 žlicama rjavega sladkorja in odstavimo z ognja. 6 lističev želatine namočimo v hladni vodi, odcedimo in dodamo sadni osnovi. Premešamo in ohladimo.





Ohlajeno sadno zmes enakomerno zlijemo čez čokoladni biskvit in postavimo v hladilnik za cca dve uri. (pustimo ga v tortnem modelu)





Preden damo na pol gotovo torto iz hladilnika, pripravimo še jogurtovo panakoto oz. tretji preliv.. Smetano segrejemo do vrelišča in odstavimo. 6 lističev želatine namočimo v hladni vodi in jo mehko in ožeto dodamo vroči smetani. Premešamo z metlico in malenkost ohladimo. 





Dodamo jogurt in premešamo z metlico ter ohladimo (cca 20 stopinj) in postavimo nazaj v hladilnik za 2 uri.






Ohlajeno tortico vzamemo iz hladilnika, počakamo 10 min, nanjo damo čokoladne ostružke, odstranimo tortni obod, nato pa jo razrežemo in ponudimo. 









Ni komentarjev:

Objavite komentar