četrtek, 13. avgust 2015

Sveža poletna solatka s piščancem in orehi

Ni lepšega kot imeti svoj vrt poln sveže, naravne zelenjave, pridelane z malo truda, vendar veliko ljubezni. Opa, v to ni všteta gradnja in postavitev rastlinjaka, kar gre velika zahvala mojemu vztrajnemu dragemu, saj sem prepričana, da bi ne malokdo že zdavnaj odnehal, ko bi imel opravka z nemogočim, skalnatim  terenom. 

Ja, v rastlinjak je vloženega velikoooo truda, sajenje pa je bilo, glede na to, da z rastlinjaki še nisem imela izkušenj, čisti eksperiment. Najprej se moraš dobro spoznati z rastlinjakom, kaj kam posaditi oz. posejati, lega, temperatura… Skratka, teh naših 6 kvadratov je super plodnih, plus 2 kvadrata izven rastlinjaka, kjer rastejo buče, rdeča pesa in brstični ohrovt.
Mojih 8 kvadratov super živil :)

Ker poleti paše organizmu sveža, lahka hrana in ker imam toliko lepih plodov, sem se odločila, da pripravim lahko, vendar nasitno in uravnoteženo solatko iz sveže zelenjave in piščanca ter orehov.

Mmmm, tako je bila dobra, da moram z vami deliti recept…





Za 4 osebe:

4 srednje veliki korenčki (oranžni ali rumeni)
2 srednje veliki rdeči pesi
1 majhna ali pol glave mladega zelja
4 pesti mlade rukole
500 g piščančjih prsi (cca 3 polovice prsi)
150 g grškega jogurta
2 pesti orehov oz. več po želji
sol
poper
oljčno olje
rdeči balzamični kis


Korenček in rdečo peso operemo, olupimo in naribamo na strgalo (luknje srednje velikosti). Če smo v naglici in zelo lačni, lahko to namesto nas naredi nastavek multipraktika.




Zelje operemo in ga prav tako narežemo na krajše trakove.




Rukolo operemo s pomočjo cedila in damo na stran. (Namesto rukole lahko uporabimo kakšno drugo zeleno solato)

Večjo ponev segrejemo in vanjo zlijemo 3 žlice oljčnega olja. Cele kose (3 polovice prsi) piščančjih prsi začinimo in jih položimo na segreto ponev ter spečemo. Pečenega narežemo na diagonalne rezine debele cca 5 mm.






Orehe stresemo v razgreto ponev in jih pražimo dokler ne zadišijo, nato jih  odstavimo, da se pohladijo.





Vzamemo večjo in nizko posodo, kjer bomo sestavili našo slastno solatko.

Najprej damo po kupčkih na rob nariban korenček in rdečo peso, na sredo pa zelje. Rukolo potresemo po vrhu.

Solato solimo. Grški jogurt zmešamo z malo oljčnega olja in ga prelijemo čez zelenjavo. Balzamični kis pokapljamo po vrhu.






Po vrhu solate zložimo še rezine sočnega piščanca in potresemo z orehi.





…in naše kosilo ali malica je pripravljena

Ni komentarjev:

Objavite komentar