ponedeljek, 3. avgust 2015

Čokoladna pita "direktvžilo"

Tole vreme nas je pa prejšnji teden pošteno »prešejkalo« (beri za tiste, ki nismo bili na morju) ...pravi šok za telo. Že res, da smo komaj čakali na malo ohladitve in še posebej mokrega daru z neba, se pa vseeno ne bi branila kakšne stopinje več.

Današnje kosilo bo definitivno produkt iz moje fantastične pečice in bolj ko razmišljam, bolj sem prepričana, da bo popoldanska sladica prav tako izkoristila vročo pečico.

Čokoladne domače produkte naravnost obožujem in če se v poletni vročini noro priležejo hladna razvajanja vseh vrst, se v poletnem svežem dnevu nikoli ne branim sveže pečenih dobrot. Samo toliko, da me pogreje, da lažje počakam tiste povišane, meni ljube temperature.

Čokoladna pita »direkt v žilo« je absolutno najboljša čokoladna izbira ta hip. Če se vam bo zdelo, da ima premalo kalorij, jo lahko postrežete s kepico sladoleda in se absolutno brez slabe vesti nasmejite svoji duši in se zahvalite za to edinstveno, dragoceno življenje… in koga brigajo temperature…




220 g moke
125 g mehkega masla
30 g kakava v prahu
100 g sladkorja v prahu
1 jajce
300 g temne čokolade
450 ml sladke smetane
ščep bio vanilijevega prahu
ščep muškatnega oreška (naribanega)
ščep cimeta


V multipraktik posodo (ker je najhitreje) damo maslo, sladkor, kakav  in moko. Ko iz mase nastanejo drobtine, dodamo še jajce in dobim perfect krhko testo. Zavijemo ga v živilsko folijo in postavim za pol ure v hladilnik.




Testo vzamemo iz hladilnika in ga na pomokani površini razvaljamo v obliki kroga cca 5 mm debelo in ga položimo v pekač za pite premera 28 cm. Testo previdno potisnemo v vse vogale in odrežemo višek testa pri vrhu.






Na testo položimo peki papir in vanj stresemo kroglice za peko ali pa posušen fižol. Jaz imam za to kar riž. Poskrbimo, da so vsi vogali obteženi in da ne bomo imeli napihnjene površine.



Slepo pečemo 10 min na 180 stopinj C. Po 10 min odstranimo papir in pečemo testo še 5 min na isti temperaturi.

Odstranimo pekač s testom in ga popolnoma ohladimo.




Ta čas v loncu segrejem 225 ml smetane do 80 stopinj C in ji dodam nasekljano čokolado. Vse dobro premešam in ohladim.




Ko je testo ohlajeno stepemo še preostanek smetane (225 ml) do polovice in jo vmešamo v našo čokoladno maso.




Čokoladno kremo zlijemo na OHLAJENO! testo v pekaču in damo za nekaj ur v hladilnik. Najbolje čez noč.


To je vsa umetnost. Prijetno sladkanje :)




Ni komentarjev:

Objavite komentar