četrtek, 27. avgust 2015

Zelenjavna juha s parmezanovimi kroglicami

Moram priznati, da tudi poleti prav prija kakšna zelenjavna juhica. Ker je naš zelenjavni vrt poln različnih svežih dobrot in ker je zadnja polovica avgusta bolj hladna kot topla, sem se odločila za toplo, lahko kosilo.

Okus zelenjavne juhe se močno poudari z različnimi zelišči in začimbami, ki so seveda obvezne v vsaki kuhinji. Pri kuhanju katerekoli zelenjavne juhe jih precej uporabim in tako nastane okusna in zelo zdrava malica ali kosilo. In vsak pametnjakovič, ki trdi, da je zelenjavna juha nič drugega kot v vodi opran krompir, koren in še kaj, obmolkne :)

Svoji juhici sem dodala za piko na i še fantastične parmezanove kroglice, ki so me na zadnjem primorskem obisku čisto fascinirale. Kdo bi si mislil, da je lahko ta majhen okrogli domači jušni dodatek, ki so ga včasih pripravljali le ob porokah, tako čarobno neverjetno okusen in se tako noro poda kuhani zelenjavi.





Za cca 20 kroglic:

75 g mehkega masla
35 g sveže naribanega parmezana
75 g drobtin
2 jajca

1 večja čebula
4 krompirji
3 korenčki
2 pesti mladega stročjega fižola
2 stroka česna
¼ gomolja zelene
1 jedilna žlica sladke paprike v prahu
1 jedilna žlica kurkume
manjši šopek peteršilja
vejica svežega timijana
sol
poper
listi bazilike


Maso za parmezanove kroglice pripravimo eno uro prej, preden kroglice zakuhamo v juho. Torej, vse sestavine za kroglice dobro premešamo med sabo. Pazimo, da so vse sestavine enake (sobne) temperature, to pomeni, da damo jajca in maslo uro prej iz hladilnika.




V segret lonec vlijemo malo olja in na njem na hitro prepražimo na drobno narezano čebulo. Dodamo kurkumo in mleto papriko. 




Prepražimo ju skupaj s čebulo, da začimbi sprostita svojo aromo, nato pa dodamo na približno enake kocke narezan krompir, koren, stročji fižol in zeleno ter na drobno česen. 









Malenkost premešamo in  zalijemo z vodo. Dodamo lovor, timijan, solimo in popramo.




Ko je zelenjava na ¾ kuhana, dodamo na drobno nasekljan peteršilj brez stebelc.

Iz parmezanove mase naredimo kroglice, ki jih tik pred zdajci nežno damo v počasi brbotajočo juhico. Kroglice kuhamo 5 min.







Pripravljeno, dišečo in zelo zelo okusno zelenjavno juho s parmezanovimi kroglicami nalijemo v krožnike in na vrh dodamo sveže bazilikine liste.

2 komentarja:

  1. Juha je izjemna! Parmezanove kroglice pa fe-no-me-nal-ne! :)

    OdgovoriIzbriši