četrtek, 20. avgust 2015

Domači rezanci z bazilikinim pestom

V eni kulturi jo imajo za kraljevo zelišče, v drugi pravijo, da je prežeta z božanskim bistvom, jaz pa pravim nebeška dragocenost matere narave. To je bazilika, rastlina, ki jo obožujem.

Vedela sem, da je obstaja veliko vrst, ampak toliko… več kot 60 vrst vizualno zelo različnih med sabo, vendar s tako značilnim vonjem, ki ga ne moreš zgrešiti.
Najpogostejša je italijanska sorta z velikimi listi in grška z manjšimi. Obe mi krasita čudovit vrt :) Poleg vrst iz južne Amerike in Afrike se dandanes v kulinariki vse več pojavljajo tudi razne azijske sorte (tajska bazilika, limonina bazilika,…), vendar nimajo tako tipičnega vonja. Moram priznati, da prevladuje vonj njihovega »pridevnika«

Bazilika je zelo dragocena in je t.i. dopolnilno živilo, saj vsebuje veliko mineralnih snovi in elementov v sledeh, kar našemu organizmu po navadi primanjkuje. Eteričnih olj pa ima veliko manj kot bi pričakovali. Zasledila sem tudi, da bazilika zbuja tek, pospešuje prebavo in pomirja.

Odlično se poda kot dodatek k najrazličnejšim solatam, v namazih, k jedem iz graha, fižola, gob, paradižniku, k različnim pečenkam, ribam, italijanskim zelenjavnim juham in seveda pici.

Baziliko je najbolje uporabiti svežo, obrano tik pred zdajci, nikakor pa se aroma ne ohrani, če jo termično obdelamo.

V glavnem, preizkusite to njeno holistično moč in jo čim več uporabljajte v svoji kuhinji :)

Pesto:

100 g sveže obranih bazilikinih listov
100 g pinjol
5 jedilnih žlic oljčnega olja
3 stroki česna
40 g sveže naribanega parmezana
sol (po potrebi)


Testo za testenine za dve osebi:

2 jajca (pri domači izdelavi se običajno uporabi jajce na osebo, uporabila sem organska, srednje velika)
250 g moke TIP 850 (količina moke je odvisna od velikosti jajc zato je navedena količina približna)Najprej pripravimo testenine. Moko stresemo na delovno površino, v sredi naredimo jamico in vanjo zlijemo 2 cela jajca ter mesimo od zunaj navznoter. Morda bomo potrebovali manj moke ali pa malenkost več, saj kakor sem že napisala, je to odvisno od velikosti jajc. Pri »tapravi« izdelavi testenin kuharski mojstri uporabijo samo rumenjake. Vemo, da beljak vsebuje vodo, pa v vsakem jajcu je količina beljaka različna in zato se vsakič tudi količina moke malo spremeni.

Torej, testo za naše testenine mesimo toliko časa, da postane homogeno, nelepljivo in ne pretrdo ( to bomo ugotovili, ko ga bomo začeli valjati). Hlebček zavijemo v živilsko folijo, damo za 15 min v hladilnik in ga pustimo, da si malo odpočije.

Ta čas pripravimo slasten pesto. Pravi pesto se pripravlja ročno v možnarju. Ker se nam stalno mudi in bi radi čimprej jedli, si lahko pomagamo tudi z močnim mešalnikom (blenderjem).

Vanj damo sveže bazilikine liste, česen, na ponvi hitro prepražene pinjole, sveže nariban parmezan, oljčno olje ( pri olju svetujem, da ne »šparate«) in po potrebi malo soli. Vse skupaj zmešamo v homogeno pasto in damo na stran.Testo na pomokani površini razvaljamo na tanko. Super je, če imamo strojček za valjanje testenin, saj bo to delo opravl perfektno. Jaz sem uporabila klasično ročno metodo, da pokažem, da se tudi z valjarjem naredijo vrhunske testenine, potrebne je le malo več moči v rokah.

Kose razvaljanega testa malenkost posušimo. To naredimo na stojalu za sušenje testenin. Če tega nimamo, se znajdemo po svoje in lahko uporabimo stojalo za sušenje perila, ki ga obdamo s kuhinjskimi prtički.
Če delamo testenine s strojčkom, sušenje ni potrebno, saj jih lahko takoj narežemo in razprostremo po prtičku, da se ne zlepijo oz. damo sproti v slan krop in jih takoj skuhamo.


Vmes pripravimo krop. Uporabimo večji lonec, veliko vode in soli. Brez bojazni. Vodo za testenine vedno močno solimo, testenine pa ne bodo nikoli tako slane, kot je voda, saj vzamejo le toliko soli, kot je potrebujejo. Kuharski mojstri pravijo, da bi lahko uporabili kar čisto morsko vodo.

Če se vrnem nazaj, malenkost posušene kose testa zlagamo enega na drugega v »klobasico« in z ga ostrim nožem narežemo na cca 6cm široke rezance (tem v Italiji pravijo Tagliatelle). Pri tem se spomnim babice, ko je rezala rezance za juhico, tako dobre in tanke kot lasek…

Rezance damo v vrelo vodo in jih kuhamo približno 2 minuti. Pazimo, da jih ne razkuhamo, saj so sveže testenine zelo hitro kuhane.

Kuhane testenine odcedimo in na vroče damo naš slastni pesto. Premešamo in takoj ponudimo s sveže naribanim parmezanom.


Res sveže, domače, naravno in nebeško dobro kosilo :)
Ni komentarjev:

Objavite komentar