sreda, 29. julij 2015

Losos kruhek z rukolo in mehkim kozjim sirom

Losos barva je na lestvici top 5 v moji omari, ne glede na sezono in trende. Preprosto jo obožujem. Obožujem pa jo tudi na krožniku…in to poletje na nohtih :)

V hladilniku imam rezine slastnega dimljenega lososa iz kontrolirane reje iz katerega bom pripravila slasten snack … morda hladno predjed, kosilo…moram še premisliti.

Dimljenega lososa, kralja med ribami, ponujajo pri nas skoraj v vsaki večji trgovini, vendar moramo biti pri nakupu pozorni, saj ne spadajo vsi t. i. dimljeni lososi v isti koš. Posamezna pakiranja se zelo razlikujejo v ceni in kvaliteti. Pozorni moramo biti pri branju deklaracije in se prepričati, da resnično kupujemo lososa in ne saja, morskega lososa (seelachs). Na žalost so v veliki meri deklaracije zavajajoče. Opazila pa sem tudi, da prodajajo dimljenega lososa, ki še od daleč ni videl dima, kaj šele od blizu. Ja, aroma dima...no comment.

Divjega atlantskega lososa boste pri nas zelo težko našli, saj velja za ogroženo vrsto in  je lov nanj močno omejen že 33 let. Torej, atlantski lososi na naših policah prihajajo iz  ribogojnic.

Na vsake toliko časa si poleg domače postrvi in svežih jadranskih rib privoščim lososa iz ekološke reje. Malo, a kvalitetno :) Odločila sem se, da bo danes to losos kruh z rukolo in kremnim kozjim sirom.





Za en krožnik:

3 manjše rezine kruha
maslo
1 rezina dimljenega lososa
3 pesti sveže rukole
sok pol limone
sol
oljčno olje
rezina kremnega kozjega sira 


Žar ponev segrejemo in nanjo položimo manjše kose kruha.





Rukolo operemo in odcedimo.




V manjši posodici z metlico zmešamo preliv za solato in sicer limonin sok, 2 žlici oljčnega olja in ščep soli.





Preliv polijemo po rukoli in dobro premešamo.

Kruhke obrnemo in pustimo, da se na hitro popečejo še na drugi strani ter jih odstavimo. 
Naši kruhki morajo imeti nežno skorjico in ne smejo biti pretrdi.

Vsak še topel kruhek  na tanko premažemo z maslom, nanj položimo rezino  lososa, nato malo rukole, še eno rezino lososa in na vrhu kozji sir.
(dober mehki kozji sir je v običajni trgovini na žalost kar težko kupiti, sploh slovenskega. V ponudbi je le nekaj slovenskih trdih kozjih sirov. Največ je francoskih.)







Kruhek pokapljamo z oljčnim oljem in naš kraljevski snack je pripravljen za srečanje z neučakanimi brbončicami. 








1 komentar: