ponedeljek, 27. julij 2015

Domača marelična marmelada

Kar nekajkrat sem že omenila…no, zadnje čase nenehno o tem govorim..namreč o vsej tej domači zelenjavi in sadju, ki sem je deležna, hvaležna in ki jo neznansko cenim. Sploh se ne zavedamo, kaj vse imamo na tem našem malem slovenskem prostoru, med tem, ko v veleblagovnicah ponujajo perujske hruške, egipčanski krompir, južnoafriško grozdje, nizozemski paradižnik, urugvajska jabolka…saj ne morem verjet. Vesela sem za svojo zdravo pamet in poseganjem po sezonskem sadju in zelenjavi, ki uspeva na našem vrtu in vse v radiju 300 km.

Marelice iz vipavskega in briškega konca se s svojim polnim, domačim, naravnim, sončnim okusom absolutno ne morejo primerjati s vele trgovinskimi »od ne vem kod«. Vsak teden mi sveže obrane sadeže pripeljejo skoraj do vrat.

Ker se sezona marelic zaključuje, bom iz zadnje gajbice skuhala domačo marelično marmelado, ki bo še kako prav prišla v hladnejših mesecih za pripravo domačih sladic.




1 kg domačih vipavskih marelic (zelo zrelih)
600 g kristalnega sladkorja
110 g rjavega sladkorja Demerara
1 ščep bio vanilijevega prahu
1 sok limete
2 jedilni žlici vodke


Po tradicionalnih receptih marelice in sladkor 12 ur, nekateri 24 ur prej mešajo, preden sploh pride lonec na štedilnik. Jaz pripravljam »tahitro« verzijo, ki vedno vžge. Na tak način lahko pripravite marmelado za ozimnico ali pa za sprotno rabo in jo odprto teden do dva lahko hranite v hladilniku.

Očiščene kozarce za marmelado postavimo v pečico in jo vključimo na 100 stopinj C, da se segrejejo.




Oprane in izkoščičene marelice damo v velik nizek lonec skupaj z vsem sladkorjem, vanilijevim prahom, sokom limete in vodko. Vse skupaj premešamo, nato pa kuhamo pol ure. Peno, ki nastane na površju, z žlico odstranimo.






Lonec odstavimo in vse skupaj s pomočjo paličnega mešalnika zmiksamo.




Lonec postavimo nazaj na štedilnik za 5 minut. Ker nisem uporabila želirnega sladkorja je moja marmelada bolj podobna zmiksanemu džemu in ni tako zelo gosta. Če želite bolj gosto marmelado, jo morate kuhati še nekaj časa, da izpari še več vode.




Dobro je narediti preizkus in sicer s kuhalnico vzamete nekaj vroče marmelade iz lonca in jo daste na krožnik. Ko se ohladi, krožnik nagnete in preverite njeno viskoznost.

Ko smo zadovoljni s svojo marmelado, previdno vzamemo vroče kozarce iz pečice in vanje nalijemo vročo marmelado skoraj do vrha (1 prst pod robom). Pokrovčke obrišemo z alkoholno krpo (jaz sem jih razkužila kar z vodko) in z njimi dobro zapremo kozarce.






Vroče kozarce pokrijemo z odejo ali debelejšimi prtički in tako omogočimo počasno hlajenje.

Pri ohlajenih kozarcih preverimo ali je vse pokrovčke »potegnilo noter« in jih pospravimo v shrambo.


Tako shranjena domača marmelada nam bo mesece na voljo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar