Kar nekajkrat sem že omenila…no, zadnje čase nenehno o tem
govorim..namreč o vsej tej domači zelenjavi in sadju, ki sem je deležna,
hvaležna in ki jo neznansko cenim. Sploh se ne zavedamo, kaj vse imamo na tem
našem malem slovenskem prostoru, med tem, ko v veleblagovnicah ponujajo
perujske hruške, egipčanski krompir, južnoafriško grozdje, nizozemski
paradižnik, urugvajska jabolka…saj ne morem verjet. Vesela sem za svojo zdravo
pamet in poseganjem po sezonskem sadju in zelenjavi, ki uspeva na našem vrtu in
vse v radiju 300 km.
Marelice iz vipavskega in briškega konca se s svojim polnim,
domačim, naravnim, sončnim okusom absolutno ne morejo primerjati s vele
trgovinskimi »od ne vem kod«. Vsak teden mi sveže obrane sadeže pripeljejo
skoraj do vrat.
Ker se sezona marelic zaključuje, bom iz zadnje gajbice
skuhala domačo marelično marmelado, ki bo še kako prav prišla v hladnejših
mesecih za pripravo domačih sladic.
1 kg domačih vipavskih marelic (zelo zrelih)
600 g kristalnega sladkorja
110 g rjavega sladkorja Demerara
1 ščep bio vanilijevega prahu
1 sok limete
2 jedilni žlici vodke
Po tradicionalnih receptih marelice in sladkor 12 ur,
nekateri 24 ur prej mešajo, preden sploh pride lonec na štedilnik. Jaz
pripravljam »tahitro« verzijo, ki vedno vžge. Na tak način lahko pripravite
marmelado za ozimnico ali pa za sprotno rabo in jo odprto teden do dva lahko
hranite v hladilniku.
Očiščene kozarce za marmelado postavimo v pečico in jo
vključimo na 100 stopinj C, da se segrejejo.
Oprane in izkoščičene marelice damo v velik nizek lonec
skupaj z vsem sladkorjem, vanilijevim prahom, sokom limete in vodko. Vse skupaj
premešamo, nato pa kuhamo pol ure. Peno, ki nastane na površju, z žlico
odstranimo.
Lonec odstavimo in vse skupaj s pomočjo paličnega mešalnika
zmiksamo.
Lonec postavimo nazaj na štedilnik za 5 minut. Ker nisem
uporabila želirnega sladkorja je moja marmelada bolj podobna zmiksanemu džemu
in ni tako zelo gosta. Če želite bolj gosto marmelado, jo morate kuhati še
nekaj časa, da izpari še več vode.
Dobro je narediti preizkus in sicer s kuhalnico vzamete
nekaj vroče marmelade iz lonca in jo daste na krožnik. Ko se ohladi, krožnik
nagnete in preverite njeno viskoznost.
Ko smo zadovoljni s svojo marmelado, previdno vzamemo vroče
kozarce iz pečice in vanje nalijemo vročo marmelado skoraj do vrha (1 prst pod
robom). Pokrovčke obrišemo z alkoholno krpo (jaz sem jih razkužila kar z vodko)
in z njimi dobro zapremo kozarce.
Vroče kozarce pokrijemo z odejo ali debelejšimi prtički in
tako omogočimo počasno hlajenje.
Pri ohlajenih kozarcih preverimo ali je vse pokrovčke
»potegnilo noter« in jih pospravimo v shrambo.
Tako shranjena domača marmelada nam bo mesece na voljo.
Ni komentarjev:
Objavite komentar