Vedno, ko odhajam z vipavske doline, odhajam polna lepih
slik, trenutkov vtisnjenih v moje srce in z mislijo, da se kmalu zopet vrnem v
ta kraj nasmejanih in prijaznih ljudi.
Mimogrede, tudi moj avto ob odhodu ni
prazen, ampak poln fantastičnih, domačih, energije polnih sadežev matere
zemlje. Hvala Mirjam za vsak tvoj topel sprejem in kup dobrot, ki jih srčno pridelate
na vaši domačiji.
Ker smo fige že »pomlatili«, marelice pa so tudi že proti
koncu, sem se odločila, da jih nekaj izkoristim za pripravo klasičnega recepta
po moje.
Za pripravo Mareličnih »knedlnov« sem uporabila domač krompir
kifeljčar (sorta Kresnik), ki se sicer običajno uporablja za pečenje in velja
za delikateso med krompirji. Marsikdo bi moje dejanje obsojal...kifeljčar je zgodnji poletni krompir, ledvičaste oblike in zelo tankim olupkom, ki ga običajno ne lupimo.
Cmoki iz kifeljčarja so bili
čisti eksperiment s fantastičnim rezultatom.
cca 10 cmokov:
1 kg krompirja (kifeljčarja)
100 g masla
1 čajna žlička sesekljanega pehtrana (ali sušenega)
sol
2 jajci
200 g moke + posip delovne površine
izkoščičene marelice
sladkor
nekaj žlic masla in pol toliko drobtin
Krompir operemo in narežemo na manjše kose ter kuhamo v
soljenem kropu do mehkega (ker je mlad, se zelo hitro skuha).
Kuhan krompir najprej pretlačimo s tlačilko, dodamo pehtran
in dobro premešamo, da začimba spusti aromo. Še toplemu dodamo tudi maslo.
Pripravljen zmečkan krompir pretlačimo skozi srednje gosto
cedilo, da odstranimo olupke in dobimo gladko, pasirano maso.
Počakamo, da se krompirjeva masa shladi, nato pa ji dodamo
jajci in dobro premešamo z žlico ali vilicami. Če gnetemo z rokami, pazimo, da
mase ne pregrejemo preveč, saj lahko postane preveč lepljiva.
Postopoma dodajamo moko in nadzorujemo strukturo testa, ki
mora biti popolnoma nelepljiva, vendar ne preveč trda.
Marelice operemo in jih izkoščičimo. Vsako sredico napolnemo
s sladkorjem ali sladkorno kocko.
S pomokanimi rokami oblikujemo male ploščate palačinke v
katere zavijemo vsako marelico posebej.
Cmoke kuhamo v osoljenem kropu, dokler ne priplavajo na
površino. Ko se to zgodi počakamo minuto in jih odstranimo.
V večji ponvi segrejemo nekaj žlic masla in pol toliko
drobtin. Cmoke damo na pripravljeno zabelo in jih počasi obračamo, da se
drobtine enakomerno primejo celotne površine.
Še vroče ponudimo takoj. Užitek v slastnem domačem poletnem
kosilu :) Dober tek
Ni komentarjev:
Objavite komentar