četrtek, 16. julij 2015

Marelični "knedlni"

Vedno, ko odhajam z vipavske doline, odhajam polna lepih slik, trenutkov vtisnjenih v moje srce in z mislijo, da se kmalu zopet vrnem v ta kraj nasmejanih in prijaznih ljudi. 

Mimogrede, tudi moj avto ob odhodu ni prazen, ampak poln fantastičnih, domačih, energije polnih sadežev matere zemlje. Hvala Mirjam za vsak tvoj topel sprejem in kup dobrot, ki jih srčno pridelate na vaši domačiji.

Ker smo fige že »pomlatili«, marelice pa so tudi že proti koncu, sem se odločila, da jih nekaj izkoristim za pripravo klasičnega recepta po moje.

Za pripravo Mareličnih »knedlnov« sem uporabila domač krompir kifeljčar (sorta Kresnik), ki se sicer običajno uporablja za pečenje in velja za delikateso med krompirji. Marsikdo bi moje dejanje obsojal...kifeljčar je zgodnji poletni krompir, ledvičaste oblike in  zelo tankim olupkom, ki ga običajno ne lupimo. 
Cmoki iz kifeljčarja so bili čisti eksperiment s fantastičnim rezultatom.





cca 10 cmokov:


1 kg krompirja (kifeljčarja)
100 g masla
1 čajna žlička sesekljanega pehtrana (ali sušenega)
sol
2 jajci
200 g moke + posip delovne površine
izkoščičene marelice
sladkor
nekaj žlic masla in pol toliko drobtin


Krompir operemo in narežemo na manjše kose ter kuhamo v soljenem kropu do mehkega (ker je mlad, se zelo hitro skuha).





Kuhan krompir najprej pretlačimo s tlačilko, dodamo pehtran in dobro premešamo, da začimba spusti aromo. Še toplemu dodamo tudi maslo.





Pripravljen zmečkan krompir pretlačimo skozi srednje gosto cedilo, da odstranimo olupke in dobimo gladko, pasirano maso.





Počakamo, da se krompirjeva masa shladi, nato pa ji dodamo jajci in dobro premešamo z žlico ali vilicami. Če gnetemo z rokami, pazimo, da mase ne pregrejemo preveč, saj lahko postane preveč lepljiva.





Postopoma dodajamo moko in nadzorujemo strukturo testa, ki mora biti popolnoma nelepljiva, vendar ne preveč trda.





Marelice operemo in jih izkoščičimo. Vsako sredico napolnemo s sladkorjem ali sladkorno kocko.






S pomokanimi rokami oblikujemo male ploščate palačinke v katere zavijemo vsako marelico posebej.  




Cmoke kuhamo v  osoljenem kropu, dokler ne priplavajo na površino. Ko se to zgodi počakamo minuto in jih odstranimo.




V večji ponvi segrejemo nekaj žlic masla in pol toliko drobtin. Cmoke damo na pripravljeno zabelo in jih počasi obračamo, da se drobtine enakomerno primejo celotne površine.







Še vroče ponudimo takoj. Užitek v slastnem domačem poletnem kosilu :)  Dober tek

Ni komentarjev:

Objavite komentar