Poleti po navadi iz limon delam limonado, iz limet limetado,
razne kisle, osvežujoče sorbete… Se mi zdi, da premalo uporabljamo agrume za
pripravo kolačkov, tort, pit, krem…
Med
agrume spada res veliko različnih sočnih sadežev, ki jih delimo na Citruse
(pomaranča, limona, pomelo,mandarina, grenivka, limeta, klementina, kombava,
kimoto, bergamot), Fortunello (kumkvat) in Poncirus. Nam najbolj znani in
dostopni so seveda sadeži družine Citrus, ki jih lahko uporabljamo in uživamo celo
leto, najpogosteje pomaranče, limone, grenivke, pomelo, mandarine, redkeje
limete in kumkvat.
Odločila sem se, da današnjo sladico pripravim iz treh vrst
citrusov in sicer limete, limone in rdeče grenivke in nastala je božanska,
lahka in odlična poletna sladica, ki se ne peče v pečici… Recept zanjo je
nastal v glavi in uspešno je doživela svoj premierni pohod na krožnik :)
200 g Petit Beurre keksov
150 g stopljenega masla
4 jajca (sveža, organska ITAK :))
115 g + 80 g sladkorja
0,5 dl vode
1 limona
1 limeta
pol rdeče grenivke
6 lističev želatine
S pomočjo sekljalnika ali mlinčka zmeljemo piškote v prah.
Dodamo stopljeno maslo, dobro premešamo in stresemo na pekač za peko pit. Maso
enakomerno razporedimo in potlačimo s prsti.
Pekač damo za pol ure v hladilnik.
V posodo odporno na vročino damo 4 rumenjake, 115 g
sladkorja ter sok limone, limete in grenivke.
Posodo postavimo nad paro (lonec z malo zavrete vode) in
hitro mešamo z metlico, da se masa segreje in speni. Če se želimo prepričati, da rumenjaki niso surovi, preverimo temperaturo mase v sredini. Ko termometer doseže 73 stopinj C poteče pasterizacija in naša masa je "varna". (Jajca morajo pa biti še vedno sveža!)
V hladni vodi namočimo liste želatine. Ko se zmehčajo jih
dodamo segreti in penasti jajčni masi ter vse skupaj prelijemo piškotno osnovo.
Damo nazaj v hladilnik za pol ure.
0,5 dl vode zavremo z 80 g sladkorja, da dobimo sirup.
Iz beljakov stepemo sneg do polovice in vanj v počasnem
curku in pri maksimalni hitrosti mešalnika zlivamo vrel sladkorni sirup, ki t.r. skuha naš beljak. Mešamo
toliko časa, da se posoda ohladi in da dobimo rahel, puhast sneg.
Sneg damo na vrh naše pite in z ročnim gorilnikom zapečemo
vrhove.
Pita je pripravljena na takojšnjo postrežbo…zelo je dobra…res :)
Ni komentarjev:
Objavite komentar