Ena od izredno nizko kaloričnih vrst zelenjave, ki ima na
100g kuhanih in odcejenih listov le 20 kcal (84 kJ), je bogata z vitamini B in C ter železom in
magnezijem je blitva.
Ta moment imam res ogromno blitve na razpolago…res, da se jo
lahko uporabi na veliko različnih načinov, ampak ker sodobna ženska , ki kuha (poudarek
na kuha) nima toliko časa, da bi se ukvarjala z eksperimentiranjem, pa
kreacijami, potrebuje en enostaven recept za super kosilo.
Ponujam vam fantastičen recept, ob katerem bo vaša kuhinja
pospravljena še preden boste vročo,slastno, krhko, dišečo pito vzeli iz pečice
in rekli dober tek.
cca 500 g svežih blitvinih listov
1 večja čebula
3 stroki mladega česna
50 g pinjol
4 jajca
2 dl smetane za kuhanje
200 g fete
poper
sol
oljčno olje
240 g moke
125 g mehkega masla
pest sveže naribanega parmezana (Grana Padano)
voda
V posodi najprej zamesimo testo. To lahko naredimo že dan
prej in prihranimo pri času.
Moko hitro zmešamo skupaj z maslom, ščepom soli, parmezanom
in jajcem v krhko testo. Če imamo testo presuho, dodamo žlico ali dve vode. V
glavnem testo mora biti homogeno in voljno. Damo ga počivat v hladilnik za cca
pol ure.
Ta čas pripravimo nadev. Oprane lepe blitvine liste narežemo
na trakove in jih skupaj z na drobno narezano čebulo popražimo na segretem
oljčnem olju. Dodamo pinjole.
Ko listi vpadejo, nadev za našo pito stresemo na cedilo, da
odvečne voda odteče in da ne bo pita premokra.
Testo vzamemo iz hladilnika in ga na pomokani površini
razvaljamo 7 mm debelo.
Za peko uporabimo tortni model s snemljivim dnom. Dno
obložimo s peki papirjem, obod pa na tanko namažemo z maslom.
Testo previdno (s pomočjo valjarja) položimo v tortni model,
nežno potisnemo ob rob in odrežemo višek testa pri vrhu, da dobimo raven rob.
Testeno dno večkrat prebodemo z vilicami in preprečimo
nastanek t.i. mehurjev.
Blitvino maso stresemo in razporedimo po testu.
V manjši posodi zmešamo preostala 3 jajca, smetano, sol in
poper ter enakomerno prelijemo čez maso.
Feto narežemo na kockice in jo razporedimo po površini naše
pite, ki že zdaj slastno izgleda :)
Pečemo jo približno 35 min v že ogreti pečici na 180
stopinj, če uporabljate ventilacijsko, nastavite na 160 stopinj in skrajšajte
čas pečenja.
Zlato zapečeno pito vzamemo iz pečice, počakamo 5 min in jo
narežemo na kose. Ponudimo jo lahko tudi hladno ali pa jo naknadno segrejemo,
saj v primerjavi s špinačo, to pri blitvi lahko storimo.
Ful dobra ideja za kosilo, ko se ti ne da preveč ubadat s kuho. Testo maš narejeno v 5 min, pol pa še ostalo skp namečeš in počakaš da se speče :D
OdgovoriIzbrišiTočno tako Katy :) preprosto odlično :)
Izbriši