sreda, 8. julij 2015

Blitvina pita s pinjolami in feto

Ena od izredno nizko kaloričnih vrst zelenjave, ki ima na 100g kuhanih in odcejenih listov le 20 kcal (84 kJ),  je bogata z vitamini B in C ter železom in magnezijem je blitva.

Ta moment imam res ogromno blitve na razpolago…res, da se jo lahko uporabi na veliko različnih načinov, ampak ker sodobna ženska , ki kuha (poudarek na kuha) nima toliko časa, da bi se ukvarjala z eksperimentiranjem, pa kreacijami, potrebuje en enostaven recept za super kosilo.

Ponujam vam fantastičen recept, ob katerem bo vaša kuhinja pospravljena še preden boste vročo,slastno, krhko, dišečo pito vzeli iz pečice in rekli dober tek.




cca 500 g svežih blitvinih listov
1 večja čebula
3 stroki mladega česna
50 g pinjol
4 jajca
2 dl smetane za kuhanje
200 g fete
poper
sol
oljčno olje
240 g moke
125 g mehkega masla
pest sveže naribanega parmezana (Grana Padano)
voda


V posodi najprej zamesimo testo. To lahko naredimo že dan prej in prihranimo pri času.

Moko hitro zmešamo skupaj z maslom, ščepom soli, parmezanom in jajcem v krhko testo. Če imamo testo presuho, dodamo žlico ali dve vode. V glavnem testo mora biti homogeno in voljno. Damo ga počivat v hladilnik za cca pol ure.






Ta čas pripravimo nadev. Oprane lepe blitvine liste narežemo na trakove in jih skupaj z na drobno narezano čebulo popražimo na segretem oljčnem olju. Dodamo pinjole.




Ko listi vpadejo, nadev za našo pito stresemo na cedilo, da odvečne voda odteče in da ne bo pita premokra.

Testo vzamemo iz hladilnika in ga na pomokani površini razvaljamo 7 mm debelo.

Za peko uporabimo tortni model s snemljivim dnom. Dno obložimo s peki papirjem, obod pa na tanko  namažemo z maslom.
Testo previdno (s pomočjo valjarja) položimo v tortni model, nežno potisnemo ob rob in odrežemo višek testa pri vrhu, da dobimo raven rob.




Testeno dno večkrat prebodemo z vilicami in preprečimo nastanek  t.i. mehurjev.

Blitvino maso stresemo in razporedimo po testu.




V manjši posodi zmešamo preostala 3 jajca, smetano, sol in poper ter enakomerno prelijemo čez maso.





Feto narežemo na kockice in jo razporedimo po površini naše pite, ki že zdaj slastno izgleda :)



Pečemo jo približno 35 min v že ogreti pečici na 180 stopinj, če uporabljate ventilacijsko, nastavite na 160 stopinj in skrajšajte čas pečenja.


Zlato zapečeno pito vzamemo iz pečice, počakamo 5 min in jo narežemo na kose. Ponudimo jo lahko tudi hladno ali pa jo naknadno segrejemo, saj  v primerjavi s špinačo, to  pri blitvi lahko storimo. 






2 komentarja:

  1. Ful dobra ideja za kosilo, ko se ti ne da preveč ubadat s kuho. Testo maš narejeno v 5 min, pol pa še ostalo skp namečeš in počakaš da se speče :D

    OdgovoriIzbriši