torek, 21. julij 2015

Bučni gazpacho

Hot town, summer in the city… ja Joe, res je vroče in še sreča, da imam v avtu klimo. Pravi, vroči poletni dnevi so tu in visoke temperature kar vztrajajo in vztrajajo. Po poti razmišljam o receptih, hrani, današnjem kosilu…in se spomnim na andaluzijski gazpacho. To bo idealna, hranilna, zdrava  jed za današnji vroč dan…ampak, v glavi nastane neka druga ideja, o drugačnem gazpachu.

Domači bučni grmi so polni sočnih in svežih plodov, zato sem se odločila, da pripravim hladno, poletno, slastno, hitro, bučno juhico, ki sem jo poimenovala kar bučni gazpacho. Ja, poznavalci bi dejali, da to ni to, da to ni gazpacho, ampak hladna bučna juha (poudarek na HLADNA). Je že res, da sem čebulo in bučke popekla in to samo zato, ker obožujem pečeno čebulo, ki nima vonja in je primerna tudi v hladnem bifeju na vrtni zabavi… Meni je ime bučni gazpacho všeč in pika.

V Španiji rojen gazpacho, hladna, presna juha iz sezonske zelenjave in kruha že stoletja osrečuje Špance. No ja, na začetku je to bila samo hrana kmetov v poletnih mesecih in je predstavljala velik vir izgubljene vode in soli. Danes se ta slastna juhica pojavlja v mnogih različicah, na različnih jedilnikih, tudi na mojem….





Za 4 krožnike:

4 domače mlade bučke
1 srednje velika čebula
2 jedilni žlici oljčnega olja
vejica svežega timijana
ščep provansalskih začimb (majaron, origano, sivka)
ščep muškatnega oreha
sol
poper
3/4 litra vode (manj vode, bolj gosta in obratno)
1 jedilna žlica bio kisle smetane
4 velike rezine polbelega kruha (lahko tudi pirinega, polnozrnatega..)
4 žlice masla (stopljenega)
šopek svežega drobnjaka


Kruh narežemo na kocke in ga popečemo na maslu, da postane hrustljav ter ga odstavimo.




Bučke olupimo (zelo mlade običajno ne lupimo) in jih narežemo na kocke. Prav tako na kocke ( ni potrebno na drobno) narežemo čebulo in jo skupaj z oljčnim oljem in bučkami v loncu na hitro prepražimo. Minuta bo dovolj.





Dodamo vodo, sol, poper, vse začimbe, premešamo in odstavimo.





Juhi dodamo kislo smetano in jo s pomočjo paličnega mešalnika na fino zmiksamo.








Počakamo, da  se ohladi, nato pa v lonec dodamo ves popečen kruh in premešamo.





Juho porazdelimo v krožnike (na vrtni zabavi lahko tudi v kozarce :))


Na vrtu odtrgam še šopek drobnjaka, ga na drobno narežem in posipam po vrhu slastne bučne juhice.












Ni komentarjev:

Objavite komentar