sreda, 2. september 2015

Domača paradižnikova mezga po moje

Toliko lepega in zdravega paradižnika na kupu nisem videla že zelooo dolgo. 

Domač pridelek je vedno odvisen od več faktorjev…zdrava zemlja, zdrave in močne sadike, sončno vreme z višjimi temperaturami, redno zalivanje, veliiiiko ljubezni, pogovori z rastlino in pohvala…v glavnem, vsi ti faktorji so mi letos pomagali in nastalo je mnogo rumenih cvetov in mnogo sočnih plodov. 

Mislim, da se bomo paradižnika najedli za celo leto in prav je tako, saj vsebuje  minerale v sledeh (kalcij, železo, magnezij), organske kisline, veliko vode in likopena, močnega antioksidanta.

Ker »tono« svežega paradižnika pač ne moreš sam pojesti, sem se odločila, da skuham fantastično domačo mezgo malo po svoje…


2 kg svežega paradižnika (Volovsko srce)
100 g rjavega sladkorja
6 žlic oljčnega olja
2 čebuli
2 mladi čebuli z listi
4 česni
za palec ingverja
šop bazilike
1 jedilna žlica sladke paprike
sol
poper
2 jedilni žlici balzamičnega kisa
2 jedilni žlici navadnega rdečega kisa





V večji lonec stresemo sladkor in ga toliko časa grejemo, da karamelizira.






Dodamo na večje kose narezano čebulo, mlado čebulo z listi vred,česen, olupljen in narezan ingver ter sladko papriko. Vmes večkrat premešamo. Če se karamel prilepi na kuhalnico, nič zato. Ko se bo omaka kuhala, se bo sladkor avtomatično stopil in odstopil.




Ko začimbe in zelišča pošteno zadišijo, dodamo na večje kose narezan paradižnik z olupkom vred, bazilikine liste brez stebelc in sol ter poper po okusu.






Po 5 minutah dodamo še obe vrsti kisa in premešamo. Pokrito kuhamo še 10 do 15 minut oz. toliko časa, da se paradižnik zmehča in spusti vodo.




Ta čas postavimo čiste steklenice v ogreto pečico na 110 stopinj, pokrovčke pa očistimo z alkoholom.

Paradižnikovo maso v našem loncu temeljito premešamo s paličnim mešalnikom in jo dvakrat precedimo, da postane gladka in svilnata.






Precejeno paradižnikovo mezgo postavimo nazaj na štedilnik in jo segrejemo do vrenja. Odstavimo in napolnimo vroče steklenice ter dobro zatesnimo s pokrovčkom.


Steklenice pustimo, da se počasi ohlajajo. Popolnoma ohlajene  shranimo v hladilniku, zadostuje že hladen in temen prostor.

Ni komentarjev:

Objavite komentar