petek, 18. september 2015

Katkine kremne rezine

Ko omeniš kremšnito oz. lepše in pravilno kremno rezino, mi misli najprej zaidejo na tisti idiličen kraj ob jezeru z otočkom in cerkvico, lepim toplim sončnim vremenom in ležernim posedanjem na terasi s fantastičnim razgledom…natakar mi prijazno postreže tradicionalno sladko specialiteto in vsi smo zadovoljni...

Še boljše pa je, da se sploh ne rabim usesti v avto in se drenjati v kilometrskih kolonah in prenašati slabo voljo, saj si slastno kremno sladico postrežem kar na domači terasi, ki ima še bolj fantastični razgled :)

Da bo pa vse še bolj kičasto, imam na obisku sestro, ki pripravi res božanske kremšnite po svojem receptu (jaz sem samo malo pomagala :)) in ona nam jih bo tudi postregla :).





3 jajca
1l polnomastnega bio mleka
2 dl vode
4 vanilijevi sladkorji
pol vanilijevega stroka
190 g kristalnega sladkorja
160 g ostre fine moke oz. koruznega škroba
250 g listnatega testa
250 ml sladke smetane


Testo na tanko razvaljamo, damo na peki papir in pečemo v že ogreti pečici na 180 stopinj C, 15 min.



Mleko in vodo zlijemo v kozico in ju skupaj s polovico vanilijevega stroka in segrejemo do vrelišča.



V večji posodi  penasto s pomočjo mešalnika zmešamo jajca, vanilijev sladkor in kristalni sladkor. V penasto zmes počasi dodajamo škrob (ali presejano moko) in še naprej mešamo z mešalnikom.



Iz vročega mleka odstranimo vanilijev strok in mleko počasi zlivamo v penasto jajčno zmes. Ne prenehamo z mešanjem pri visoki hitrosti!

Ko se jajca »navadijo« visoke temperature, vso maso zlijemo v kozico kjer se je kuhalo mleko in ob stalnem mešanju na majhnem ognju počasi kuhamo, dokler se masa ne zgosti.






Vzamemo pekač z visokim robom in obrežemo robove listnatega testa na velikost pekača. 




Obrezke na grobo nadrobimo in shranimo, saj jih bomo kasneje uporabili za posip.




Vanilijevo kremo zlijemo v pekač na pečeno ohlajeno testo in počakamo, da se masa popolnoma ohladi.




Stepemo sladko smetano in jo namažemo na ohlajeno vanilijevo kremo ter posujemo z listnatimi drobtinami. Tako pripravljeno sladico damo v hladilnik in jo serviramo posuto s sladkorjem v prahu.







Easy recept za fantastičen rezultat.






Ni komentarjev:

Objavite komentar