Ko omeniš kremšnito oz. lepše in pravilno kremno rezino, mi
misli najprej zaidejo na tisti idiličen kraj ob jezeru z otočkom in cerkvico,
lepim toplim sončnim vremenom in ležernim posedanjem na terasi s fantastičnim
razgledom…natakar mi prijazno postreže tradicionalno sladko specialiteto in vsi
smo zadovoljni...
Še boljše pa je, da se sploh ne rabim usesti v avto in se drenjati
v kilometrskih kolonah in prenašati slabo voljo, saj si slastno kremno sladico
postrežem kar na domači terasi, ki ima še bolj fantastični razgled :)
Da bo pa vse še bolj kičasto, imam na obisku sestro, ki
pripravi res božanske kremšnite po svojem receptu (jaz sem samo malo pomagala :)) in ona nam jih bo
tudi postregla :).
3 jajca
1l polnomastnega bio mleka
2 dl vode
4 vanilijevi sladkorji
pol vanilijevega stroka
190 g kristalnega sladkorja
160 g ostre fine moke oz. koruznega škroba
250 g listnatega testa
250 ml sladke smetane
Testo na tanko razvaljamo, damo na peki papir in pečemo v že
ogreti pečici na 180 stopinj C, 15 min.
Mleko in vodo zlijemo v kozico in ju skupaj s polovico vanilijevega
stroka in segrejemo do vrelišča.
V večji posodi
penasto s pomočjo mešalnika zmešamo jajca, vanilijev sladkor in
kristalni sladkor. V penasto zmes počasi dodajamo škrob (ali presejano moko) in
še naprej mešamo z mešalnikom.
Iz vročega mleka odstranimo vanilijev strok in mleko počasi
zlivamo v penasto jajčno zmes. Ne prenehamo z mešanjem pri visoki hitrosti!
Ko se jajca »navadijo« visoke temperature, vso maso zlijemo
v kozico kjer se je kuhalo mleko in ob stalnem mešanju na majhnem ognju počasi
kuhamo, dokler se masa ne zgosti.
Vzamemo pekač z visokim robom in obrežemo robove listnatega
testa na velikost pekača.
Obrezke na grobo nadrobimo in shranimo, saj jih bomo
kasneje uporabili za posip.
Vanilijevo kremo zlijemo v pekač na pečeno ohlajeno testo in
počakamo, da se masa popolnoma ohladi.
Stepemo sladko smetano in jo namažemo na ohlajeno vanilijevo
kremo ter posujemo z listnatimi drobtinami. Tako pripravljeno sladico damo v
hladilnik in jo serviramo posuto s sladkorjem v prahu.
Easy recept za fantastičen rezultat.
Ni komentarjev:
Objavite komentar