ponedeljek, 7. september 2015

Špageti z mesno omako in baziliko

Potrpljenje je res božja mast. Tako pravijo in vsekakor drži, ko enkrat sadove svojega dela tudi veselo pobiraš in se ob tem smeješ.

Najprej je nastala pozitivna misel, nato ideja, vizija, fokus in veliiiiko dela (takega produktivnega). Ko se ti naenkrat začnejo kopičiti vsi pozitivni momenti, sprva ne verjameš da je vse to res, nato te preplavi strah, kasneje pa neizmerna radost…vse je na kupu in naenkrat in ne veš kje začeti… res smešno.

Malce sem zašla, vendar takšni so moji ta zadnji občutki…veliko dela, ki ga ne moreš pokazati, je pa pogoj za dober začetek posla. Najbolje, da si skuham eno fantastično pašto, špagete z bolonjsko omako,  da utišam kruljenje želodca, potem pa nazaj veselo na delo … in vse bo dobro :)


Za 4 osebe:

500 g mletega puranjega mesa
1 večja čebula
3 žlice oljčnega olja
3 stroki česna
manjši šopek stebelne zelene
4 dl domače paradižnikove mezge
1 jedilna žlica mlete paprike
1 čajna žlička curry mešanice začimb
1 dl rdečega vina (cabernet sauvignon)
sol
poper
500 g špagetov (poljubna debelina)
šop sveže bazilike
sveže nariban parmezan




"Makaron flajš" naj bi bil čisto preprost za pripravo in tudi je, ko izveš za nekaj trikov. Zelo pomembno je kako so skuhane testenine in kakšne surovine in postopke uporabimo pri kuhanju omake.

Na vroči ponvi segrejemo oljčno olje in nanj stresemo mleto meso. Pražimo tako dolgo, da se lepo zapeče vsak mali košček z vseh strani.

Na drobno narežemo čebulo in jo dodamo hrustljavemu mesu, ter premešamo. Ko se čebula malo prepraži in spusti sok, dodamo na drobno narezan česen in stebelno zeleno. Solimo in popramo in še naprej pražimo na srednje velikem ognju.

Vmes pristavimo na štedilnik še velik lonec z vodo, ki jo obilno solimo.

Čez nekaj minut stresemo na dno ponve še mleto papriko in curry, premešamo in počakamo, da se sprosti aroma. Ker se je malo mesnega soka in začimb prijelo dna posode, vse skupaj deglaziramo z vinom, ki povzroči, da se vsi okusi (ti so najboljši) vrnejo v omako in ne ostanejo na posodi.



Vse skupaj prelijemo še z odlično domačo paradižnikovo mezgo, dobro premešamo in omaka je nared.






V vrelo vodo stresemo špagete in jih kuhamo 1 minuto manj, kot piše na embalaži. Testenine se namreč hitro prekuhajo, mi pa si tega ne želimo.


Še vroče, kuhane in odcejene testenine vmešamo v mesno paradižnikovo omako in takoj postrežemo s svežo baziliko.

Ni komentarjev:

Objavite komentar