torek, 31. marec 2015

Sladki Prijatelj

Kako krasen dan in še lepši predpraznični  teden je pred nami... sicer delaven, ampak to delo je ČISTI UŽITEK…kot BMW-jev slogan :) Kar počneš z radostjo, ljubeznijo in neizmerno energijo, ni težko, tudi če delaš nadure, pa nočne. Ko pridejo tisti pravi rezultati, nasmejani obrazi, prošnje po še, se ti je trud, nepopustljivost, vztrajnost  in vera samega vase obrestovala. Vesela sem, da prihaja še več teh lepih trenutkov naproti.

Velikonočni  prazniki naj bi bili eni tistih dni, ko naj bi bil umirjen, sproščen in vesel z družino in prijatelji, kljub temu da je z energetskega vidika ta čas v letu eden izmed najtežjih. Vsi se potrudimo, po velikonočnem ponedeljku bo lažje :)

Mmmm...kako diši ... Sladki Chef se za praznike še posebej potrudim in vam v naprej ponudim ustvarjalne kuharske zamisli. Receptov za velikonočne praznike imam toliko, da na žalost vseh ne morem predstaviti. Nekaj posebnih, igrivih, pa tudi tradicionalnih pride te dni na repertoar.

Danes vam predstavljam klasične, praznične piškotke, ki so zelo okusni tudi nekaj dni po peki in enostavni za pripravo. Jaz sem jih  lično zavila in podarila :)



4 jajca
60 g rjavega trsnega sladkorja (Demerara)
30 g kristalnega sladkorja
3 jedilne žlice ruma
200 g polbele moke
1 kavna žlička sode bikarbone
ščepec  Bio vanilijevega prahu
50 g brusnice
50 g suhih dateljnov
50 g rozin
100 g orehov
40 g mandeljnov


V multipraktiku penasto (pri najvišji hitrosti) zmešamo jajca in sladkor. Med mešanjem počasi vlijemo rum.



V ponvi prepražimo oreške, da zadišijo in jih odstavimo, da se pohladijo. Nato jih grobo narežemo.



Puhasto maso odmaknemo od multipraktika in ji počasi dodamo presejano moko z sodo bikarbono in vanilijo. Mešamo počasi, da se vse poveže.






Masi dodamo še rozine, brusnice, dateljne, orehe in mandeljne ter dobro premešamo.




Vzamemo ozek podolgovat pekač (model za peko kruha) in peki papir. Papir zložimo v pekač tako, da na sredini pustimo dvignjen del, saj želimo iz mase speči 2 ozki štručki.



Pekač z maso položimo v segreto pečico na 180 stopinj C in pečemo cca 35 min.





Pečene in ohlajene štručke narežemo na tanke rezine in postrežemo. 






Shranjujemo v zaprti posodi, da so pod kontrolo, pa da ne postanejo trdi ;) 









Ni komentarjev:

Objavite komentar