Pri tej sladici ne gre za »okrog
prenašanja« gostov, ki ob pogledu na mamljivo temno rjavo tortico pomislijo
najprej, kako bodo sedaj ugriznili v nekaj čokoladnega. Ko izvejo, da je tortica
rožičeva, začudeno pogledajo in nadaljujejo s prehranjevanjem. Sploh jih ne moti,
da je glavna sestavina stročnica. Še vsakič je nekaj sekundnem presenečenju
sladil prazen pladenj na katerem so ostale le drobtine. Kuharica pa zelo
zadovoljna :)
Tudi otrokom je ta sladica zelo všeč
in nikoli ne sprašujejo, kaj je notri…pa še zelo zdrava je. Rožičeva moka je
polna beljakovin, tudi antioksidativna in polna balastnih snovi (vlaknin) zelo
koristnih za naše črevesje, zaradi česar bi se morala pogosteje pojavljati na
našem meniju.
Tisti, ki veste o čem govorim, se strinjate da imajo rožiči sladkast, čokoladno karamelni okus, ki se ne more
primerjati z originalno čokolado, vsebujejo pa za tretjino manj kalorij in
polovico manj maščob.
Poskusite kdaj in se presenetite.
Če se otepate peke ali nimate časa zanjo, poskusite z jutranjim smoothie-jem z
banano in riževim mlekom…
Moje Rožičeve Rožice pa so nastale
tako…za cca 20 tortic
4 jajca
½ skodelice stopljenega masla (2
dl skodelice)
1 skodelica sladkorja
1 skodelica mleka
1 skodelica moke T850
1,5 skodelice rožičeve moke
1 čajna žlička sode bikarbone
4 jabolka srednje velikosti (jaz
sem uporabila bio Topaz)
2 jabolka za okrasne olupke
nekaj žlic francoske čokoladne kreme (vprašaj za recept)
V veliki skledi stepemo jajca in
sladkor, da nastane bleda puhasta masa.
Dodamo stopljeno in ohlajeno maslo,
mleko in presejano moko s sodo bikarbono.
Presejemo tudi rožičevo moko in s tem
odstranimo večje trde delce, ki se pojavijo v moki.
Vse dobro premešamo in masi dodamo
naribana jabolka. To moramo narediti hitro, da ne bi jabolka spustila preveč
vode. Zelo pomembno je kakšna jabolka izberemo.
V pekač za mafine damo v vsako
vdolbinico papirnato posodico, ki jo do ¾ napolnemo z maso. Vsako tortico pa okrasimo z jabolčnim »mesnim«
olupkom, ki ga zvijemo in okrasimo vrh vsake posebej.
Pečemo v ogreti pečici na 180
stopinj C, 20 minut.
Pečenim in ohlajenim torticam
odstranimo papirnato posodico in serviramo s francosko čokoladno kremo. Absolument délicieux :)
Ni komentarjev:
Objavite komentar