sreda, 11. marec 2015

Rožičeve rožice

Pri tej sladici ne gre za »okrog prenašanja« gostov, ki ob pogledu na mamljivo temno rjavo tortico pomislijo najprej, kako bodo sedaj ugriznili v nekaj čokoladnega. Ko izvejo, da je tortica rožičeva, začudeno pogledajo in nadaljujejo s prehranjevanjem. Sploh jih ne moti, da je glavna sestavina stročnica. Še vsakič je nekaj sekundnem presenečenju sladil prazen pladenj na katerem so ostale le drobtine. Kuharica pa zelo zadovoljna :)
Tudi otrokom je ta sladica zelo všeč in nikoli ne sprašujejo, kaj je notri…pa še zelo zdrava je. Rožičeva moka je polna beljakovin, tudi antioksidativna in polna balastnih snovi (vlaknin) zelo koristnih za naše črevesje, zaradi česar bi se morala pogosteje pojavljati na našem meniju.  
Tisti, ki veste o čem govorim, se strinjate da imajo rožiči sladkast, čokoladno karamelni okus, ki se ne more primerjati z originalno čokolado, vsebujejo pa za tretjino manj kalorij in polovico manj maščob.
Poskusite kdaj in se presenetite. Če se otepate peke ali nimate časa zanjo, poskusite z jutranjim smoothie-jem z banano in riževim mlekom…

Moje Rožičeve Rožice pa so nastale tako…za cca 20 tortic
 4 jajca
½ skodelice stopljenega masla (2 dl skodelice)
1 skodelica sladkorja
1 skodelica mleka
1 skodelica moke T850
1,5 skodelice rožičeve moke
1 čajna žlička sode bikarbone
4 jabolka srednje velikosti (jaz sem uporabila bio Topaz)
2 jabolka za okrasne olupke
nekaj žlic francoske čokoladne kreme (vprašaj za recept)

V veliki skledi stepemo jajca in sladkor, da nastane bleda puhasta masa. 


Dodamo stopljeno in ohlajeno maslo, mleko in presejano moko s sodo bikarbono. 



Presejemo tudi rožičevo moko in s tem odstranimo večje trde delce, ki se pojavijo v moki.



Vse dobro premešamo in masi dodamo naribana jabolka. To moramo narediti hitro, da ne bi jabolka spustila preveč vode. Zelo pomembno je kakšna jabolka izberemo.

V pekač za mafine damo v vsako vdolbinico papirnato posodico, ki jo do ¾ napolnemo z maso.  Vsako tortico pa okrasimo z jabolčnim »mesnim« olupkom, ki ga zvijemo in okrasimo vrh vsake posebej.

Pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj C, 20 minut.

Pečenim in ohlajenim torticam odstranimo papirnato posodico in serviramo s francosko čokoladno kremo.  Absolument délicieux :)



Ni komentarjev:

Objavite komentar