sreda, 04. marec 2015

Čokoskutna torta z whiskey-em

Ogromno sladic lahko pripraviš brez peke, take veganske in ne veganske ali pa samo pol veganske. Pri veganskih vemo, da so izključno iz surovin rastlinskega izvora in sicer toplotno neobdelane.

S tem ko sem napisala pol veganske sem mislila na sladice, ki vsebujejo prepražene oreške ali pa stopljeno čokolado ali karamelizirano sadje, poleg tistih klasičnih veganskih surovin. Neveganske oz. običajne  pa so takšne sladice, ki niso toplotno obdelane (niso pečene v pečici) vsebujejo pa tudi sestavine živalskega izvora.

Moja sladica, danes predstavljena, ni veganska je pa absolutno fantastična in zdrava, če uporabiš zdrave, kvalitetne surovine in ne poješ 5 kosov naenkrat.

Ja, ko govorimo o zdravju, je na prvem mestu zmernost pri uživanju živil in ne obsedenost z njimi in njihovimi dobrimi oz. slabimi učinki na telo.

Zmernost, znanje in čista vest prehranjevanja je najpomembnejša, da se počutimo in tudi smo zdravi navznoter in to sijemo navzven.

Čokoskutna tortica z whiskey-em in dodatkom svežih jedilnih trobentic je nedvomno fantastično slastna sladica za pomladansko popoldne brez slabe vesti.200 g maslenih keksov Pettit Beurre
60 g masla
1 jedilna žlica kakava
400 g temne kvalitetne čokolade ( vsaj 50% kakavov delež)
500 g pasirane skute
60 g rjavega sladkorja (Demerara)
3 jedilne žlice kvalitetnega whiskey-ja


Kekse zmeljemo (pol grobo, pol drobno) s pomočjo sekljalnika. 


Maslo stopimo v kozici in vanj vmešamo zdrobljene kekse ter dodamo žlico kakava. Dobro premešamo in stresemo v tortni model.
Dobro pritisnemo piškotno maso na dno pekača in damo za 1 uro v hladilnik.


V skledi penasto vmešamo skuto in sladkor ter whiskey. (Sladkor se mora povsem raztopiti)Nad vodno kopeljo stopimo čokolado in pazimo, da je ne pregrejemo ( temperatura ne sme preseči 50 stopinj C.Ohlajeno počasi zlijemo v skledo s skuto in nenehno mešamo, da dobimo gosto, homogeno zmes.Čokoladno skutno zmes razporedimo po keksih v tortnem modelu, poravnamo površino in damo nazaj v hladilnik za 2 uri.


Tortne kose okrasimo z jedilnimi trobenticami in si postrežemo slasten zalogaj. Saj smo si ga zaslužili :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar