Ogromno sladic lahko pripraviš brez peke, take veganske in
ne veganske ali pa samo pol veganske. Pri veganskih vemo, da so izključno iz
surovin rastlinskega izvora in sicer toplotno neobdelane.
S tem ko sem napisala
pol veganske sem mislila na sladice, ki vsebujejo prepražene oreške ali pa
stopljeno čokolado ali karamelizirano sadje, poleg tistih klasičnih veganskih
surovin. Neveganske oz. običajne pa so
takšne sladice, ki niso toplotno obdelane (niso pečene v pečici) vsebujejo pa tudi
sestavine živalskega izvora.
Moja sladica, danes predstavljena, ni veganska je pa
absolutno fantastična in zdrava, če uporabiš zdrave, kvalitetne surovine in ne
poješ 5 kosov naenkrat.
Ja, ko govorimo o zdravju, je na prvem mestu zmernost pri
uživanju živil in ne obsedenost z njimi in njihovimi dobrimi oz. slabimi učinki
na telo.
Zmernost, znanje in čista vest prehranjevanja je
najpomembnejša, da se počutimo in tudi smo zdravi navznoter in to sijemo
navzven.
Čokoskutna tortica z whiskey-em in dodatkom svežih jedilnih
trobentic je nedvomno fantastično slastna sladica za pomladansko popoldne brez
slabe vesti.
200 g maslenih keksov Pettit Beurre
60 g masla
1 jedilna žlica kakava
400 g temne kvalitetne čokolade ( vsaj 50% kakavov delež)
500 g pasirane skute
60 g rjavega sladkorja (Demerara)
3 jedilne žlice kvalitetnega whiskey-ja
Kekse zmeljemo (pol grobo, pol drobno) s pomočjo sekljalnika.
Maslo stopimo v kozici in vanj vmešamo zdrobljene kekse ter dodamo žlico
kakava. Dobro premešamo in stresemo v tortni model.
Dobro pritisnemo piškotno maso na dno pekača in damo za 1
uro v hladilnik.
V skledi penasto vmešamo skuto in sladkor ter whiskey.
(Sladkor se mora povsem raztopiti)
Nad vodno kopeljo stopimo čokolado in pazimo, da je ne
pregrejemo ( temperatura ne sme preseči 50 stopinj C.
Ohlajeno počasi zlijemo v skledo s skuto in nenehno mešamo,
da dobimo gosto, homogeno zmes.
Čokoladno skutno zmes razporedimo po keksih v tortnem
modelu, poravnamo površino in damo nazaj v hladilnik za 2 uri.
Tortne kose okrasimo z jedilnimi trobenticami in si
postrežemo slasten zalogaj. Saj smo si ga zaslužili :)
Ni komentarjev:
Objavite komentar