torek, 17. marec 2015

Prelestna presna z malino

Živimo v sodobnih časih in vsak dan se soočamo z novostmi na vseh področjih. Tudi v gospodinjstvu...

Gospodinja je izraz za žensko, ki  opravlja ali vodi domača, hišna dela...to je stara razlaga, ki v veliki večini  še vedno drži, se pa v zadnjem času pojavlja izraz sodobna gospodinja. Pa me zadnjič znanec vpraša, kaj za vraga pa to sploh pomeni, verjetno to, da ženska manj dela...
Ali pa, ta je dobra: sodobne gospodinje so ženske, ki ne hodijo v službo, hodijo pa po veleblagovnicah in zapravljajo možev denar. Doma imajo čistilko, namesto kosila pa "skuhajo" dostavo...o bog, kot v kakšni pocukrani nadaljevanki.

Prava sodobna gospodinja je močna ženska, ki je sposobna "držat gor" celotno gospodinjstvo, "poštimat" otroke in moža, biti urejena, najti čas zase, delati na svojih sanjah in ne postati dekla kruti realnosti...ni lahko.

Globoko cenim vse prave gospodinje, ki žrtvujejo sebe za dosego višjega cilja. Tudi svojega.

Na nas gospodinje, pa misli tudi podjetje Archos, ki je razvilo posebno različico tabličnega računalnika ChefPad, ki je prav pisan na kožo sodobnim gospodinjam, za pregledovanje receptov, zaščiten pred vodo in udarci... Super :) Mimogrede pa skočiš še na  Sladki blog...

Prelesna presna (danes z domačimi malinami) je kot nalašč sladica sodobne gospodinje. Je zdrava, odličnega, izjemnega okusa in preproste, hitre priprave, tako da imaš potem čas še za lakiranje nohtov :)





200 g indijskih oreškov
200 g datljev (izkoščičenih)
400 g zmrznjenih malin ( jaz imam domače zamrznjene, lahko tudi kupljene)
1 avokado
agavin sirup po okusu
2 jedilni žlici kakava
1 kavna žlička bio vanilijevega prahu




Dan prej namočimo  datlje (čez noč). Namočene datlje odcedimo in jih skupaj z indijskimi oreški s pomočjo mikserja (rezalnika) sesekljamo, da dobimo gosto zmes, ki jo bomo uporabili za dno naše tortice. 
Vzamemo tortni obod premera 18-20 cm, ga položimo na večji pekač z peki papirjem in razporedimo maso po dnu in pritisnemo. Damo v hladilnik.




Sedaj je čas za gost preliv.  Ker sem želela, da je tortica "natur" nisem posebej pasirala malin in jih precejala zaradi drobnih pešk. Naredite, kot vam okus veleva. 

V mešalnik damo avokado, maline (poskrbimo, da niso premokre), agavin sirup (nekaj žlic), kakav in vanilijev prah. Vse dobro premešamo, da dobimo gosto, homogeno kremo. 




Naš model vzamemo iz hladilnika in čez prelijemo tanek sloj kreme, ostalo bomo prihranili in uporabili pri postrežbi sladice.




Tortico damo nazaj v hladilnik za nekaj ur. Če hočemo vse skupaj pospešiti, uporabimo zamrzovalnik.

Serviramo tanke rezine okrašene s celimi indijskimi orehi in z malinovo kremo poleg. Naj vam tekne, Prelesna :)









Ni komentarjev:

Objavite komentar