»Grozdičje ali ribez (znanstveno ime Ribes) je ime za rod,
ki ima okrog 150 vrst kritosemenk. Rod
Ribes vključuje črno in rdeče grozdičje,
kosmuljo in okrasne rastline«, je povedala teta Wikipedija.
Res nisem vedla, da je toliko vrst tega, zanimivega, ne tako
po okusu privlačnega sadeža, ki ga
ponuja mati narava. Kaj sem s tem mislila…Dandanes večina sodobnih otrok sploh ne pozna
ribeza, pa mislim, da njihovi starši prav tako ne. Preveč spoznavanja sodobne
tehnologije in premalo naše drage narave. Moram pa priznati, da tudi sama nisem
ravno največji privrženec svežega ribeza, zato me zagotovo ne bo nihče ujel
prilepljeno na poln grmiček kislo trpkega, vendar blazno zdravega sadeža. Ribez
izkoristim drugače, predvsem za pripravo zdravih sladic, sladka domača
marmelada pa perfektno paše k divjačini ali kakšni drugi pečenki…
Tašča mi je zadnjič prinesla kar nekaj sveže zamrznjenega
črnega ribeza za pripravo kuharskih dobrot. Pridno sem ga izkoristila in pripravila kar nekaj slastnih
dobrot. Naj vam med prvimi predstavim Ribezov tiramisu, ki je nastal zelo spontano.
Komaj čakam obraze gostov, ko bodo zagledali sladki krožnik :)
Za 6 desertov:
250 g zamrznjenega črnega ribeza (tudi svežega, ko bo
sezona)
20 g Mascavo sladkorja (rjav nerafiniran)
40 g kristalnega sladkorja
2 jajca (prosta srečna reja)
2 žlici kristalnega sladkorja
3 žlice moke
½ žličke sode bikarbone
nekaj žlic žitne kave
500 g mascarpone-ja
1 jedilna žlica kakava
2 jajca (prosta srečna reja)
2 jedilni žlici sladkorja v prahu
1 žlica ruma (najboljši je Amaretto)
1 žlica ruma (najboljši je Amaretto)
Ribez damo v kozico, prilijemo 1dl vode in segrejemo do
vrelišča. Odstavimo, dodamo presejani Mascavo in ostali sladkor ter malce
ohladimo, nato pa s paličnim mešalnikom zmešamo v gosto maso.
Ribezovo
marmelado precedimo skozi sito, da odstranimo lupino in drobne peške.
V večji skledi pripravimo testo za biskvit. Stepemo jajca in
sladkor, da dobimo bledo, puhasto maso. Tej dodamo presejano moko s sodo
bikarbono in previdno, a temeljito premešamo z metlico.
Maso zlijemo na pekač s peki papirjem cca 8 cm na debelo in
pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj C, 10 min. Pečeno maso odstranimo s
pekača in na peki papirju pustimo, da se ohladi.
Ta čas pripravimo slasten tiramisu nadev. Da morajo jajca
biti absolutno sveža, mislim, da mi ni treba
posebej poudarjati. Ločimo rumenjake od beljakov. Rumenjake
stepemo z 1 žlico sladkorja v prahu, da dobimo bledo zmes, tej dodamo 250 g
mascarponeja, rum in čvrst sneg beljakov. Z metlico temeljito premešamo.
V drugi skledi pa zmešamo mascarpone s kakavom.
Ohlajen biskvit narežemo na trakove in vsakega po sredi
prepojimo z nekaj žlicami žitne kave.
Vse imamo pripravljeno, samo serviramo še na krožnike.
Iz biskvita naredimo okvir in konce zlepimo z nekaj kapljicami
slastne ribezove omake. V okvir damo po en žličnik markarponejeve kreme in
mascarpone s kakavom ter vse skupaj prelijemo z ribezovo omako.
Ni komentarjev:
Objavite komentar