petek, 27. marec 2015

Ribezov tiramisu

»Grozdičje ali ribez (znanstveno ime Ribes) je ime za rod, ki ima okrog  150 vrst kritosemenk. Rod Ribes  vključuje črno in rdeče grozdičje, kosmuljo in okrasne rastline«, je povedala teta Wikipedija.

Res nisem vedla, da je toliko vrst tega, zanimivega, ne tako po okusu  privlačnega sadeža, ki ga ponuja mati narava. Kaj sem s tem mislila…Dandanes večina sodobnih otrok sploh ne pozna ribeza, pa mislim, da njihovi starši prav tako ne. Preveč spoznavanja sodobne tehnologije in premalo naše drage narave. Moram pa priznati, da tudi sama nisem ravno največji privrženec svežega ribeza, zato me zagotovo ne bo nihče ujel prilepljeno na poln grmiček kislo trpkega, vendar blazno zdravega sadeža. Ribez izkoristim drugače, predvsem za pripravo zdravih sladic, sladka domača marmelada pa perfektno paše k divjačini ali kakšni drugi pečenki…

Tašča mi je zadnjič prinesla kar nekaj sveže zamrznjenega črnega ribeza za pripravo kuharskih dobrot. Pridno sem ga izkoristila in pripravila kar nekaj slastnih dobrot. Naj vam med prvimi predstavim Ribezov  tiramisu, ki je nastal zelo spontano.

Komaj čakam obraze gostov, ko bodo zagledali sladki krožnik :)




Za 6 desertov:

250 g zamrznjenega črnega ribeza (tudi svežega, ko bo sezona)
20 g Mascavo sladkorja (rjav nerafiniran)
40 g kristalnega sladkorja

2 jajca (prosta srečna reja)
2 žlici kristalnega sladkorja
3 žlice moke
½ žličke sode bikarbone
nekaj žlic žitne kave

500 g mascarpone-ja
1 jedilna žlica kakava
2 jajca (prosta srečna reja)
2 jedilni žlici sladkorja v prahu
1 žlica ruma (najboljši je Amaretto)



Ribez damo v kozico, prilijemo 1dl vode in segrejemo do vrelišča. Odstavimo, dodamo presejani Mascavo in ostali sladkor ter malce ohladimo, nato pa s paličnim mešalnikom zmešamo v gosto maso.




Ribezovo marmelado precedimo skozi sito, da odstranimo lupino in drobne peške.




V večji skledi pripravimo testo za biskvit. Stepemo jajca in sladkor, da dobimo bledo, puhasto maso. Tej dodamo presejano moko s sodo bikarbono in previdno, a temeljito  premešamo z metlico.
Maso zlijemo na pekač s peki papirjem cca 8 cm na debelo in pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj C, 10 min. Pečeno maso odstranimo s pekača in na peki papirju pustimo, da se ohladi.




Ta čas pripravimo slasten tiramisu nadev. Da morajo jajca biti absolutno sveža, mislim, da mi ni treba
posebej poudarjati. Ločimo rumenjake od beljakov. Rumenjake stepemo z 1 žlico sladkorja v prahu, da dobimo bledo zmes, tej dodamo 250 g mascarponeja, rum in čvrst sneg beljakov. Z metlico temeljito premešamo.



V drugi skledi pa zmešamo mascarpone s kakavom.




Ohlajen biskvit narežemo na trakove in vsakega po sredi prepojimo z nekaj žlicami žitne kave.




Vse imamo pripravljeno, samo serviramo še na krožnike.


Iz biskvita naredimo okvir in konce zlepimo z nekaj kapljicami slastne ribezove omake. V okvir damo po en žličnik markarponejeve kreme in mascarpone s kakavom ter vse skupaj prelijemo z ribezovo  omako.










Ni komentarjev:

Objavite komentar