ponedeljek, 16. marec 2015

Vanjini polžki

Brez njih ni pravega praznovanja, zato so vedno poleg, da nas razveselijo... O kom se govori? Ne o kom, o čem...

Preprosti kruhki na prvi pogled zbujajo dvom, vendar ta v hipu izgine, če jim daste priložnost z enim samim samcatim ugrizom. Mehko, masleno testo premazano z rumenjakom, zavito v polžka, z glazuro iz beljakovega snega in posuto s semeni. 

Tega do pred kratkim nisem vedela...seveda, babičina skrivnost...ko pa sem prijateljico zelo lepo prosila, da mi priskrbi recept, sem ugotovila, zakaj so tako dobri...poleg kvalitetnih živil, še obilica pozitivne energije. 

Malo raziskovanja, ker taka pač sem, in nastali so zanimivi, predvsem pa slastni rezultati. Praznovanja vseh vrst so jih strašno vesela, vesel pa je tudi SladkiChef, ko na koncu pospravlja prazne krožnike in pladnje.

Na vsakem Vanjinem praznovanju, rojstnem dnevu, poroki, krstu smo se poleg ostalih dobrot basali s temi slastnimi, svežimi polžki, zato sem jih poimenovala kar Vanjini :)

Danes vam bom predstavila osnovni recept polžkov s semeni.




750 g moke (uporabila sem polbelo)
1 dl oljčnega olja ali stopljenega masla
1 dl mleka
1 sveži kvas (42 g)
sol
2 jajci
mešana semena (bučno, sezam, laneno, sončnično, pinjole)



V večjo skledo presejemo moko, v sredini naredimo jamico, vanjo nadrobimo kvas, ki za zmešamo z mlačnim mlekom in moko ter pustimo na toplem cca 15 minut, da kvasec vzhaja.


Vzhajan kvasec zmešamo z oljem (ali maslom), malo soli in moko v homogeno testo. Pustimo, da še enkrat vzhaja, nato pa zamesimo na pomokani površini in razvaljamo na cca 7 cm debelo v obliki pravokotnika.

V manjši posodi ubijemo jajci in ločimo beljak od rumenjaka. 




Z rumenjakoma premažemo površino razvaljanega testa, nato pa ga zvijemo od zgornjega dela proti sredini in spodnjega proti sredini, da se srečata. 




Prerežemo testo po sredi, da dobimo dve ruladi, vsako pa nato narežemo na 2 cm debele rezine, ki jih polagamo na že v naprej pripravljen papir za pečenje.



Beljakom dodamo ščep soli in stepemo sneg. Vsakega polžka premažemo s snegom in posujemo s semeni.




Pečemo v pečici segreti na 200 stopinj C, 25 minut.

Pečeni in ohlajeni so pripravljeni za takojšnjo postrežbo dragih gostov ali pa slastno malico.






Ni komentarjev:

Objavite komentar