četrtek, 5. marec 2015

Noisette mousse

Razmišljam, kaj vse bom pripravila za pogostitev na poroki. Seznam je kar dolg…toliko dobrot, ampak vsega ne moreš ponuditi. Dober izbor sladic in slanih prigrizkov je zelo pomemben pri nas alias SladkemCateringu. 

Nikoli ne smeš ponuditi preveč vsega, samo zato, ker se hočeš pokazati, da si ne vem kdo. Manj je več, sem že omenjala v enem od blog člankov, ampak smo spet pri tej debati. Kaj ponuditi, kako prezentirati in seveda koliko. Ljudem nikoli ne smeš dati preveč na izbiro, da na koncu ne vedo kaj bi si izbrali, pa če bi še en drug mignon mogoče probali…pri cca 80 ljudeh je pri majhni zakuski najbolje imeti od 3 do 5 različnih slanih in sladkih prigrizkov…na enega gosta se po navadi računata 2 kanapeja ali mignona…pa si lahko izračunate koliko količinsko prigrizkov pride skupaj.

Ker imam proste roke in mi organizator ne diha za ovratnik, sem izbrala skupaj 6 različnih, res top, preizkušenih in neklasičnih prigrizkov. Na sestanku jih predstavim in sem prepričana, da bosta navdušena.

Eden izmed njih je lahek, kremni lešnikov mousse, postrežen v majhnih kozarčkih za catering z okraski temne čokolade, lešniki in mini žličko…



Za 5 kozarcev:

200 g bele čokolade
3 rumenjaki
1 kavna žlička bio vanilijevega prahu
1 zravnana jedilna žlica kristalnega sladkorja
250 ml sladke smetane
ščepec naribanega muškatnega oreha
ščepec cimeta


V ponvi prepražimo cele lešnike, da zadišijo. 


Ohlajenim odstranimo posušen rjav olupek in jih v vrečki s pomočjo valjarja ali kladiva grobo stolčemo.

  
Čokolado narežemo na majhne kose in jo nad vodno kopeljo stopimo. Pazimo, da je ne segrejemo preveč ( max do 50 stopinj C). Stopljeno odstavimo in malo ohladimo.

V drugi posodi stepemo sladko smetano do polovice.

Posodo v katero smo dali rumenjake, sladkor in vanilijo postavimo nad lonec z vodno kopeljo in z metlico konstantno in pazljivo mešamo, da se sladkor stopi in jajčna masa malenkost zgosti, nato pa jo dodamo ohlajeni stopljeni čokoladi, temeljito premešamo in preden se zgosti dodamo še stepeno smetano, muškatni oreh, cimet in lešnike.



Mousse porazdelimo po kozarcih in okrasimo s celimi lešniki in okraski (domačimi) iz temne čokolade.







Ni komentarjev:

Objavite komentar