ponedeljek, 2. marec 2015

Riževi narastki z višnjami

Mmmm..kako mi zadiši sladica, tisti znani vonj iz otroštva…Topla, prelita z malinovcem, nežne, mehke strukture…To je rižev narastek moje mami. Klasika, ki vedno vžge, če je seveda pravilno pripravljena. Riž mora biti ravno prav skuhan in začinjen, kar ni tako lahko in samoumevno, ampak je umetnost, ki zahteva veliko prakse in seveda kuharskega občutka.

Riž za ta čudovit narastek, mora biti izključno okroglozrnat, druga vrsta absolutno ne pride v poštev. Razen, če eksperimentirate, vendar se vam nasmeh z ust kaj kmalu lahko povesi, ko ugotovite, da pa to morda le ni bila najboljša izbira in greste raje eksperimentirat s čim drugim receptom. Klasika je klasika.

Mamin narastek je vsakič popolnoma enak in popolnoma istega okusa. Neverjetno.
Jaz sem malo eksperimentirala in naredila porcijske riževe narastke z višnjami.



250 g okroglozrnatega riža
100 g rjavega sladkorja (demerara)
3 jajca
sok 1 pomaranče
30 g masla
1 odprt vanilijev strok
3 nageljnove žbice
1 l mleka
ščep soli
zmrznjene višnje

Velik lonec (po možnosti litoželezen) operemo s hladno vodo, vanj zlijemo mleko, stresemo riž in ščep soli, ter kuhamo na srednje močnem ognju. 


Mleku dodamo še nageljnove žbice in vanilijev strok. Med kuhanjem večkrat premešamo, da se ne prime posode.


Kuhamo toliko časa, da je riž skoraj kuhan oz. je zrno na sredi še malo čvrsto. (približno 30 min)
Odstavimo z ognja in poberemo nageljnove žbice in strok iz lonca. Dodamo sladkor, maslo, pomarančni sok. Ko se ohladi masi dodamo še rumenjake, temeljito umešamo ter na koncu previdno in počasi dodamo še sneg iz beljakov.


Male ognjevarne posodice namastimo z maslom in prekrijemo dno z zmrznjenimi višnjami. 


Vsako posodico napolnemo z riževo maso do ¾ in na vrhu okrasimo z eno višnjo, ki jo nežno do polovice potisnemo v maso.


Pečemo pri 180 stopinjah C cca 35 min oz, dokler se masa ne dvigne, pozlati in je pečena tudi v sredini. 

( Zanimivost: V okroglih pekačih je potrebno peči narastke, kolače, torte malce dlje kot v prvokotnih, zato moramo biti previdni, da ne postrežemo surove sladice. Kljub predvidenem času pečenja, vedno preverimo z leseno paličico, če je pečeno in sicer da zabodemo v sredo sladice. Če je palčka čista, potem je pečeno, v nasprotnem primeru moramo čas pečenja podaljšati).

Posodice vzamemo iz pečice in jih pustimo, da se malo ohladijo.

Preden postrežemo to super sladico, jo po vrhu posujemo s sladkorjem in karameliziramo z ročnim gorilnikom.



Njami mami, še bi mami…

Ni komentarjev:

Objavite komentar