sreda, 25. februar 2015

Čokoladne tortice s švicarsko masleno kremo

Čokolada je moja najboljša prijateljica iz »špajza« omare. Ok, no…med najboljšimi je. Nič mi ne nasprotuje, ko jo režem, ribam ali topim, vedno pridno sodeluje in se nikoli ne pritožuje. Pridna in tiho je…moja beseda je prva in vedno drži. Torej sem šef, šef v svoji kuhinji. Če to ni najboljši poklic na svetu :)

Je pa res, da se ta šef zelo, zelo razlikuje od večine šefov…Svoje surovine, sodelavce spoštujem in z njimi zelo lepo ravnam. Da so sveži, zdravi, dobrega videza ni naključje, zato pa so jedi, ki jih sestavljajo najboljše in izginejo kot bi mignil v lačnih očeh in ustih.
Če bi vsi šefi bili takšni šefi, s tako zadovoljnimi sodelavci, bi bil svet fantastičen in vsi bi se imeli radi.

Oh, kako lepo…sanjam in ugriznem v mojo najboljšo prijateljico. V čokolado. Kaj pa počnem, nujno jo potrebujem za tortice…gremo, gremo na delo, ne sanjaj, naročilo čaka.300 g temne čokolade
250 ml sladke smetane za stepanje
3 rumenjaki
1 dl mleka
100 g sladkorja v prahu
150 g moke
1 žlica kakava
½ žlice sode bikarbone


Švicarska maslena krema:

3 beljaki
50 g sladkorja
50 g zmehčanega masla


V kozici na majhnem ognju segrejemo smetano in ji dodamo nalomljeno čokolado. Z metlico mešamo in počakamo, da se čokolada stopi in nastane homogena masa.
V mešalniku zmešamo rumenjake s sladkorjem v prahu, da nastane puhasta bleda zmes. Dodamo stopljeno čokolado v smetani in mešano še naprej, da se vse lepo poveže.
Počasi dodamo še sladkor in presejano moko, kakav in sodo bikarbono.Z maso napolnemo papirnate posodice v pekaču za mafine. Pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj C, 18-20 min.Pečene umaknemo iz pečice in jih ohladimo ter pripravimo švicarsko kremo.

Beljake stepamo v večji posodi s sladkorjem nad parno kopeljo. Svetujem, da stepate na roke z metlico in pazite, da se posoda ne dotika vrele vode. Stepamo cca 5-10 min, da se sladkor stopi. Beljake umaknemo z lonca in stepamo naprej, da se ohladijo in narastejo. Dobimo lepo beljakovo kremo, kateri dodamo mehko maslo. Hitro stepamo še naprej, da se vse lepo poveže. Sprva bo izgledalo kot da se vam je vse skupaj sesirilo, vendar brez bojazni.
S švicarsko kremo namažemo tortice in po želji okrasimo. Moje so malce nagajive, ampak božanske.

Ni komentarjev:

Objavite komentar