Čokolada je moja najboljša prijateljica iz »špajza« omare.
Ok, no…med najboljšimi je. Nič mi ne nasprotuje, ko jo režem, ribam ali topim,
vedno pridno sodeluje in se nikoli ne pritožuje. Pridna in tiho je…moja beseda je prva in vedno drži. Torej sem šef, šef v svoji kuhinji. Če to ni najboljši poklic na
svetu :)
Je pa res, da se ta šef zelo, zelo razlikuje od večine šefov…Svoje
surovine, sodelavce spoštujem in z njimi zelo lepo ravnam. Da so sveži, zdravi,
dobrega videza ni naključje, zato pa so jedi, ki jih sestavljajo najboljše in
izginejo kot bi mignil v lačnih očeh in ustih.
Če bi vsi šefi bili takšni šefi, s tako zadovoljnimi
sodelavci, bi bil svet fantastičen in vsi bi se imeli radi.
Oh, kako lepo…sanjam in ugriznem v mojo najboljšo
prijateljico. V čokolado. Kaj pa počnem, nujno jo potrebujem za tortice…gremo,
gremo na delo, ne sanjaj, naročilo čaka.
300 g temne čokolade
250 ml sladke smetane za stepanje
3 rumenjaki
1 dl mleka
100 g sladkorja v prahu
150 g moke
1 žlica kakava
½ žlice sode bikarbone
Švicarska maslena krema:
3 beljaki
50 g sladkorja
50 g zmehčanega masla
V kozici na majhnem ognju segrejemo smetano in ji dodamo
nalomljeno čokolado. Z metlico mešamo in počakamo, da se čokolada stopi in
nastane homogena masa.
V mešalniku zmešamo rumenjake s sladkorjem v prahu, da
nastane puhasta bleda zmes.
Dodamo stopljeno čokolado v smetani in mešano še
naprej, da se vse lepo poveže.
Počasi dodamo še sladkor in presejano moko, kakav in sodo
bikarbono.
Z maso napolnemo papirnate posodice v pekaču za mafine.
Pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj C, 18-20 min.
Pečene umaknemo iz pečice in jih ohladimo ter pripravimo švicarsko kremo.
Beljake stepamo v večji posodi s sladkorjem nad parno
kopeljo. Svetujem, da stepate na roke z metlico in pazite, da se posoda ne
dotika vrele vode. Stepamo cca 5-10 min, da se sladkor stopi. Beljake umaknemo
z lonca in stepamo naprej, da se ohladijo in narastejo. Dobimo lepo beljakovo
kremo, kateri dodamo mehko maslo. Hitro stepamo še naprej, da se vse lepo
poveže. Sprva bo izgledalo kot da se vam je vse skupaj sesirilo, vendar brez
bojazni.
S švicarsko kremo namažemo tortice in po želji okrasimo.
Moje so malce nagajive, ampak božanske.
Ni komentarjev:
Objavite komentar