četrtek, 12. februar 2015

Pita iz pora in slanine

Zelo rada imam poletje, kar pomeni, da mi zima ni najbolj pri srcu… normalno, saj je pravo nasprotje poletju, pa prepričana sem, da sem živela v prejšnjem življenju na morju, na otoku, na Kanarcih, kjer je povprečna temperatura celo leto 20 stopinj C. Sanjam o svoji vili na Playi del Englese…enkrat, zagotovo se vrnem… in srkam vroč čaj z medom. Sanje so dovoljene :)

No, se pa imamo fino v pustnem času, ko se potrudim in otroke našemim po njihovi volji, pa ogledamo si kakšen karneval ali lokalne pustne povorke, kjer si lahko fino natreniraš trebušne mišice, ko se iskreno nasmejiš ljudem, ki jim res ne zmanjka idej. Pustni čas po nekaterih mestih traja že cel teden, cel teden veselica. Mi pa čakamo na ta vikend. En plus za zimo, ki je upam da v odhodu in jo kmalu nasledi  pomladna toplota, več sonca, pa D vitamina in seveda vse kar paše zraven.

Jedi, ki jih lahko pripraviš v naprej (delno ali pa v celoti) naravnost obožujem, sploh če smo v časovni stiski, nekaj je pa treba jesti. Moja pita iz pora, krompirja in slanine je kot nalašč za dni, ko si odsoten, na obisku, karnevalu, sankanju na bližnjem griču. V takih primerih jo pripravim zjutraj, testo pa že dan prej. Topla ali hladna, vedno tekne.



Testo:
250 g moke
125 g masla
1 jajce
pest naribanega parmezana Grana Padano
ščep soli


Nadev:
1 večji por
4 srednje veliki krompirji
200 g kvalitetne pečene slanine ali pancete
1 čebula
3 stroki česna
sol
poper
oljčno olje
1 jajce
250 ml smetane za kuhanje


V skledo stresemo moko in maslo ter na hitro vgnetemo, da dobimo večje drobtine, nato dodamo jajce, sol, parmezan in vmesimo testo. 


Zavijemo ga v folijo in damo v hladilnik  za 30 min, če ga pripravimo dan prej, ga hranimo v hladilniku in ga pred razvaljanjem damo 1 h prej ven iz hladilnika.


Ta čas pripravimo nadev. Slanino narežemo na majhne kocke in jo popražimo v večji ponvi, da postane hrustljava. Za kratek čas jo odstranimo iz ponve na krožnik s kuhinjsko brisačo. Olupljen in na tanke palčke narezan krompir popečemo na vročem olju, da se malo zmehča. Dodamo na drobno narezano čebulo in česen, malo solimo in ves čas mešamo na srednjem ognju. 



Por očistimo, prav tako narežemo na palčke in dodamo mešanici.



Ko vpade in zadiši, dodamo še prej pripravljeno slanino in vse dobro premešamo. V manjši skledi z metlico zmešamo smetano, jajce, sol, poper.



Testo razvaljamo v obliki kroga za keramičen ali kovinski pekač premera cca 28 cm, na cca 7 mm debelo. 


Obložimo pekač, obrežemo robove in vanj stresemo maso. Damo v segreto pečico na 190 stopinj C. Po 20 min vzamemo pito iz pečice in jo prelijemo s stepeno smetano in jajcem ter jo vrnemo v pečico še za 20 min.


Lahko jo jemo še vročo ali pa hladno še isti dan za malico, predjed ali kosilo skupaj s solato in vrčkom piva :)








Ni komentarjev:

Objavite komentar