Zelo rada imam poletje, kar pomeni, da mi zima ni najbolj
pri srcu… normalno, saj je pravo nasprotje poletju, pa prepričana sem, da sem
živela v prejšnjem življenju na morju, na otoku, na Kanarcih, kjer je povprečna
temperatura celo leto 20 stopinj C. Sanjam o svoji vili na Playi del Englese…enkrat,
zagotovo se vrnem… in srkam vroč čaj z medom. Sanje so dovoljene :)
No, se pa imamo fino v pustnem času, ko se potrudim in
otroke našemim po njihovi volji, pa ogledamo si kakšen karneval ali lokalne
pustne povorke, kjer si lahko fino natreniraš trebušne mišice, ko se iskreno
nasmejiš ljudem, ki jim res ne zmanjka idej. Pustni čas po nekaterih mestih
traja že cel teden, cel teden veselica. Mi pa čakamo na ta vikend. En plus za zimo, ki je upam da v odhodu
in jo kmalu nasledi pomladna toplota,
več sonca, pa D vitamina in seveda vse kar paše zraven.
Jedi, ki jih lahko pripraviš v naprej (delno ali pa v
celoti) naravnost obožujem, sploh če smo v časovni stiski, nekaj je pa treba
jesti. Moja pita iz pora, krompirja in slanine je kot nalašč za dni, ko si
odsoten, na obisku, karnevalu, sankanju na bližnjem griču. V takih primerih jo
pripravim zjutraj, testo pa že dan prej. Topla ali hladna, vedno tekne.
Testo:
250 g moke
125 g masla
1 jajce
pest naribanega parmezana Grana Padano
ščep soli
Nadev:
1 večji por
4 srednje veliki krompirji
200 g kvalitetne pečene slanine ali pancete
1 čebula
3 stroki česna
sol
poper
oljčno olje
1 jajce
250 ml smetane za kuhanje
V skledo stresemo moko in maslo ter na hitro vgnetemo, da
dobimo večje drobtine, nato dodamo jajce, sol, parmezan in vmesimo testo.
Zavijemo ga v folijo in damo v hladilnik
za 30 min, če ga pripravimo dan prej, ga hranimo v hladilniku in ga pred
razvaljanjem damo 1 h prej ven iz hladilnika.
Ta čas pripravimo nadev. Slanino narežemo na majhne kocke in
jo popražimo v večji ponvi, da postane hrustljava. Za kratek čas jo odstranimo
iz ponve na krožnik s kuhinjsko brisačo. Olupljen in na tanke palčke narezan
krompir popečemo na vročem olju, da se malo zmehča. Dodamo na drobno narezano
čebulo in česen, malo solimo in ves čas mešamo na srednjem ognju.
Por očistimo,
prav tako narežemo na palčke in dodamo mešanici.
Ko vpade in zadiši, dodamo
še prej pripravljeno slanino in vse dobro premešamo. V manjši skledi z metlico
zmešamo smetano, jajce, sol, poper.
Testo razvaljamo v obliki kroga za keramičen ali kovinski
pekač premera cca 28 cm, na cca 7 mm debelo.
Obložimo pekač, obrežemo robove in
vanj stresemo maso. Damo v segreto pečico na 190 stopinj C. Po 20 min vzamemo pito
iz pečice in jo prelijemo s stepeno smetano in jajcem ter jo vrnemo v pečico še
za 20 min.
Lahko jo jemo še vročo ali pa hladno še isti dan za malico,
predjed ali kosilo skupaj s solato in vrčkom piva :)
Ni komentarjev:
Objavite komentar