ponedeljek, 16. februar 2015

Marcipanovi flancati in krofki

Balkonsko okno odprem na stežaj…mmmm kako paše, ko te toplo sonce boža po obrazu, vdihuješ svež zrak s primesmi pomladi…kmalu, kmalu bo tu, še malo. Pa ne mi reči, da je bil vikend uspešen in da smo končno že v začetku tedna dobili tako lepo vreme :) Deluje, deluje, ta pust…veliko dobre volje, srčnosti in radosti, pa sploh nobenih ovir ni.

Močno sonce izkoristim, da energetsko napolnem kristale in se vrnem v kuhinjo, kjer nastajajo fantastični flancati in krofki. Ta pustni čas kar izkoristim za raziskovanje in eksperimentiranje novih jedi, ki seveda pašejo zraven lasulj, umetnih brkov in barvnih in nasmejanih obrazov. Ne pomnem, da bi krofe, flancate, miške jedli še kakšen drug čas, kot pa za pusta hrusta, zato se jih najemo do nezavesti :)



500 g moke
30 g kvasa
80 g sladkorja
¼ l mlačnega mleka
50 g surovega masla
3 jajca
50 g surove marcipanove zmesi
½ žličke soli

100 g zmletega sladkorja
4 žlice ruma
mandljevi lističi


Moko presejemo v večjo skledo, na sredini naredimo jamico, vanjo nadrobimo kvas ter ga z malo sladkorja, mleka in malo moke zmešamo v kvasec.



Vzhaja naj 15 min. Ta čas razpustimo surovo maslo in ga z jajci, ostalim sladkorjem in marcipanom ter soljo penasto umešamo.



To zmes dodamo v skledo z kvascem in nato skupaj z moko stepamo, da nastane homogeno, rahlo testo. Pustimo ga, da vzhaja 30 min.



Pol testa razvaljamo na 8 mm debelo,  izrežemo pravokotnike z dvema zarezama na sredini, iz druge polovice pa naredimo po cca 50 g težke kepice, oblikujemo kroge in v vsakega z ročajem kuhalnice naredimo luknjo.



Pustimo, da flancati in krofi malo vzhajajo, potem pa jih ocvremo v olju segretem na 175 stopinj C.




Sladkorni prah zmešamo z rumom, premažemo krofe in flancate ter jih posujemo z mandeljnovimi lističi.










Ni komentarjev:

Objavite komentar