Točna razlaga jutrišnjega praznika…»Valentinovo ali praznik svetega Valentina se
praznuje 14. februarja in je
tradicionalni dan, ko si v nekaterih kulturah zaljubljenci izkazujejo ljubezen -
največkrat s pošiljanjem voščilnic (pogosto anonimnih) in izmenjavo daril.
Praznik svetega Valentina se je sprva praznoval kot rimskokatoliški dan
posta v čast svetemu Valentinu.
Današnji pomen je dobil šele po visokem srednjem veku, ko se je razvila zamisel o romantični ljubezni.«
(vir: wikipedia)
Romantični
dan, kaj…za taprave romantike, ki si izkazujejo pozornost z izmenjavo
ljubezenskih pisemc v obliki srca ali Kupida. Praznik kot tak naj bi k nam
prišel iz Nizozemske…pa prebrala sem celo in komaj verjela, ampak očitno je
res, da se na dan zaljubljencev vsako leto pošlje ok. milijarda pisemc, s čimer
se ta praznik uvršča na drugo mesto (na prvem je božič). In kdo jih kupi
največ? Ja, ženske…in to kar v 85%, si morate mislit. A to pomeni, da smo
ženske bolj romantične? Kje ste moški? Jaz in moj dragi se imava rada celo
leto, tako da s tem nimava težav :)
Pri nas se že
dolgo praznuje 14. februar kot dan , ko se ptički ženijo, Valentin pa je prvi
pomladni svetnik, ki prinaša ključ do korenin…to pomeni, da lahko, če ti vreme
dopušča, že začneš riti po vrtu. Komaj čakam, da zasadimo začimbe, pastinak in
murvo. Tak je plan :)
Glede na obilico snega, ki ga imamo mi hribovci, pa bom
morala še malo počakati.
Ker nisem na
vrtu, sem v kuhinji in za vas sem pripravila posebne valentinove popse s
katerimi lahko presenetite svojo drago ali dragega.
Za cca 25
popsov:
80 g mehkega
masla
80 g
sladkorja v prahu
20 g zmletega
rjavega sladkor (Demerara)
2 jajca
ščep bio
vanilijevega prahu
160 g moke
1 zravnana
čajna žlička kakava v prahu
2 g sode
bikarbone
ščep soli
100 g bele
čokolade
100g temne
čokolade
lešnikov
krokant
Maslo,
sladkor in vanilijev prah penasto vmešamo (na najvišji hitrosti).
Struktura
mora biti res puhasta. Nato vmešamo eno jajce in čez minuto še dugo. Ko dobimo
lepo homogeno maso, zmanjšamo hitrost mešalnika in dodamo sol, presejano moko,
sodo bikarbono in kakav.
Z maso
napolnemo dresirno vrečko in zapolnemo ¼ jamice na silikonskem pekaču za popse,
ki smo ga predhodno namazali z maslom.
Na sredino vsake mase damo poljubno
polnilo ( marmelada, lešnikov namaz, karamelni namaz,…), ki ne sme biti
preredko, sicer se lahko razlije in ne bomo dobili lepih kroglic. Na vrhu
končamo z maso iz dresirne vrečke in dobro zapremo jamico ter pazimo, da ne
napolnemo preveč.
Pečemo v že
ogreti pečici na 180 stopinj, 12 min.
Pečene in
tople žogice odstranimo iz pekača in ohladimo.
Stopimo obe
čokoladi, temno na 31 stopinj C, belo na 27 stopinj C in poljubno prelijemo
žogice.
Palčko za popse pomočimo v čokolado, nabodemo žogico, prelijemo s
čokolado in pomočimo v krokant. Pripravimo si peki papir, kjer se popsi
ohlajajo.
Lahko pa jih
samo prelijemo s čokolado, odložimo na peki papir, da se strdijo in položimo v
papirnate posodice za mignone.
Popsi so res
lepo darilo in verjamem, da bo ob pogledu nanje vsak navdušen.
Ni komentarjev:
Objavite komentar