petek, 13. februar 2015

Valentinovi popsi s krokantom

Točna razlaga jutrišnjega praznika…»Valentinovo ali praznik svetega Valentina se praznuje 14. februarja in je tradicionalni dan, ko si v nekaterih kulturah zaljubljenci izkazujejo ljubezen - največkrat s pošiljanjem voščilnic (pogosto anonimnih) in izmenjavo daril. Praznik svetega Valentina se je sprva praznoval kot rimskokatoliški dan posta v čast svetemu Valentinu. Današnji pomen je dobil šele po visokem srednjem veku, ko se je razvila zamisel o romantični ljubezni.« (vir: wikipedia)
Romantični dan, kaj…za taprave romantike, ki si izkazujejo pozornost z izmenjavo ljubezenskih pisemc v obliki srca ali Kupida. Praznik kot tak naj bi k nam prišel iz Nizozemske…pa prebrala sem celo in komaj verjela, ampak očitno je res, da se na dan zaljubljencev vsako leto pošlje ok. milijarda pisemc, s čimer se ta praznik uvršča na drugo mesto (na prvem je božič). In kdo jih kupi največ? Ja, ženske…in to kar v 85%, si morate mislit. A to pomeni, da smo ženske bolj romantične? Kje ste moški? Jaz in moj dragi se imava rada celo leto, tako da s tem nimava težav :)
Pri nas se že dolgo praznuje 14. februar kot dan , ko se ptički ženijo, Valentin pa je prvi pomladni svetnik, ki prinaša ključ do korenin…to pomeni, da lahko, če ti vreme dopušča, že začneš riti po vrtu. Komaj čakam, da zasadimo začimbe, pastinak in murvo. Tak je plan :)

Glede na obilico snega, ki ga imamo mi hribovci, pa bom morala še malo počakati.

Ker nisem na vrtu, sem v kuhinji in za vas sem pripravila posebne valentinove popse s katerimi lahko presenetite svojo drago ali dragega.




Za cca 25 popsov:

80 g mehkega masla
80 g sladkorja v prahu
20 g zmletega rjavega sladkor (Demerara)
2 jajca
ščep bio vanilijevega prahu
160 g moke
1 zravnana čajna žlička kakava v prahu
2 g sode bikarbone
ščep soli

100 g bele čokolade
100g temne čokolade
lešnikov krokant




Maslo, sladkor in vanilijev prah penasto vmešamo (na najvišji hitrosti).


Struktura mora biti res puhasta. Nato vmešamo eno jajce in čez minuto še dugo. Ko dobimo lepo homogeno maso, zmanjšamo hitrost mešalnika in dodamo sol, presejano moko, sodo bikarbono in kakav.



Z maso napolnemo dresirno vrečko in zapolnemo ¼ jamice na silikonskem pekaču za popse, ki smo ga predhodno namazali z maslom. 



Na sredino vsake mase damo poljubno polnilo ( marmelada, lešnikov namaz, karamelni namaz,…), ki ne sme biti preredko, sicer se lahko razlije in ne bomo dobili lepih kroglic. Na vrhu končamo z maso iz dresirne vrečke in dobro zapremo jamico ter pazimo, da ne napolnemo preveč.



Pečemo v že ogreti pečici na 180 stopinj, 12 min.

Pečene in tople žogice odstranimo iz pekača in ohladimo.



Stopimo obe čokoladi, temno na 31 stopinj C, belo na 27 stopinj C in poljubno prelijemo žogice. 



Palčko za popse pomočimo v čokolado, nabodemo žogico, prelijemo s čokolado in pomočimo v krokant. Pripravimo si peki papir, kjer se popsi ohlajajo.



Lahko pa jih samo prelijemo s čokolado, odložimo na peki papir, da se strdijo in položimo v papirnate  posodice za mignone.

Popsi so res lepo darilo in verjamem, da bo ob pogledu nanje vsak navdušen.









Ni komentarjev:

Objavite komentar