Danes bo ričet za kosilo. Kaj se zmrdujete…ker imate v mislih
tisti ričet brez okusa, prekuhan, pocast… a, moj je drugačen.. sicer sem rabila
nekaj časa, da sem ugotovila kako skuhati vrhunskega.
Marsikdo ga sploh ne pozna. Ričet, ječmen, ješprenj…Zadnjič
sem v vrtcu povlekla na uho, ko je punčka spraševala mamico, kaj bodo danes v
vrtcu jedli in kaj je to ričet. Očitno
jed ni več v modi ali pa je primerna samo še za menze, pa lokalne »malca«
gostilne.
Absolutno premalo ljudi je žitarice (sem ne spadajo sladki kosmiči).
Btw, ješprenj ima nizek glikemični indeks, bogat je z vlakninami, zelo dober vir niacina,
poln antioksidantov…super živilo.
Pozimi rada kuham jedi na žlico, enolončnice, pa tople
krepčilne juhice, pri katerih imam čisto svoj način priprave, pa seveda
veliiiko ljubezni dam poleg. Zato pa so verjetno moji gostje tako zadovoljni :)
Ob takšnem toplem krožniku ponudim kasneje skoraj vedno še
sladico :)
In danes bo to nekaj iz vloženih breskev (joj, kako so se mi
zaluštale) in pehtrana…ja, pa listnato testo tudi imam…tarte tartin bo.
250 g listnatega testa
kozarec vloženih breskev (neto cca 450 g)
100 g kristalnega sladkorja
50 g masla
pehtran
smetana
V kozico stresem sladkor in ga na zmernem ognju počasi karameliziram.
Pri tem postopku nikoli ne mešamo sladkorja z žlico ali čem drugim, ampak kozico
le malo potresamo.
Ko sladkor postane temno rjav ( pazimo, saj se karamel hitro
zažge), vzamem kozico s štedilnika in dodam maslo.
Na majhnem ognju stresamo kozico za min, da se maslo in
karamel povežeta. Ko delamo s karamelom pazimo, da se ne opečemo, saj doseže
cca 170 stopinj C.
Pekač za pite na tanko premažemo z maslom in vanj zlijemo
karamel enakomerno po dnu.
Polovice breskev položimo na karamelo (kakor vam je ljubše) in
potresemo z nekaj ščepci pehtrana.
Na pomokani površini razvaljamo listnato testo (če imate že
razvaljanega, hvala bogu) in oblikujemo krog, ki je večji od pekača.
Položimo
ga čez breskve in robove zavihamo navznoter.
Površino nekajkrat z vilicami prebodemo in damo v že ogreto
pečico na 180 stopinj C za cca 35 min oz. dokler testo ne pozlati in je
hrustljavo.
Pečeno tarte tartin vzamemo iz pečice, počakamo nekaj minut,
nato pa jo s pomočjo pladnja ali večjega krožnika previdno obrnemo.
Postrežemo s smetanovim žličnikom ali vanilijevim sladoledom
(beri domačim).
Kaj je smetanov žličnik?
OdgovoriIzbriši