Sneg, sneg, sneg…toliko ga je, da nisem več točno prepričana,
kakšni občutki prevladujejo v meni…ko
sedim na toplem in srkam topel čaj iz velike skodelice, gledam skozi velika
balkonska okna, kako snežinke v vetru poplesavajo sem in tja in vrt prekrivajo
z bolj in bolj debelo odejo…to pa je puhast »kouter«. Ja, koko je lepo. Potem
pa me strese misel, koliko ga je že zapadlo v zadnji uri in kdaj bom morala
ponovno počistit in odmetat sneg s celotnega dvorišča in dovoza.
Ko se že
četrtič v istem dnevu podaš na teren in si že »malo« utrujen, pa premočen in ti
gre ta snežna idila že pošteno na živce, se spomnem na en vic (Bosanec pozimi v
Kanadi), se nasmehnem in grem nazaj veselo na delo.
Ja, če bom jezna, tečna in ihtava, ne bo nič drugače.
Upoštevajmo torej zakon privlačnosti, tudi če nismo v zavidljivi situaciji, saj
ko te premočenega po končanem delu v kuhinji čaka sveže, vroče kuhano vino ugotoviš, da ta zakon vedno deluje.
Kuhano vino pri večini ljudi velja za zimsko praznično
pijačo in ga sicer sploh ne pijejo,
čeprav se po navadi prava zima januarja ali februarja šele začne.
Tukaj je moja različica za res vrhunsko kuhano vino.
1 l kakovostnega vina (jaz uporabljam rdeče, slo znamke
Jangus, top izbira)
0,5 l vode
5 nageljnovih žbic
1 vanilijev strok (prerezan na pol)
2 cimetovi palčki
1 jedilno žlico janeževih semen
1 klementino
200 g sladkorja
Velik lonec segrejemo, vanj damo začimbe (janež, nageljnove
žbice, cimet, prepolovljen vanilijev strok) in na hitro popražimo, samo da
zadiši.
Začimbe začasno stresemo v manjšo posodico in v lonec stresemo ves
sladkor ter ga karameliziramo. Pri tem vsebine ne mešamo (NIKOLI), ampak samo
stresamo lonec, dokler se ves sladkor ne stopi in nastane lep zlato rjav
karamel (previdno, saj se hitro zažge)
V karamel dodamo začimbe, sok klementine ter previdno nalijemo vino in vodo
ter počakamo, da se stopi.
Vmes nekajkrat premešamo in skoraj smo pri koncu.
Aromatično vino precedimo in takoj ponudimo z zvezdastim
janežem.
Včasih pa res zapaše :)
Ni komentarjev:
Objavite komentar