sobota, 7. februar 2015

Domač kuhanček

Sneg, sneg, sneg…toliko ga je, da nisem več točno prepričana, kakšni občutki prevladujejo v meni…ko sedim na toplem in srkam topel čaj iz velike skodelice, gledam skozi velika balkonska okna, kako snežinke v vetru poplesavajo sem in tja in vrt prekrivajo z bolj in bolj debelo odejo…to pa je puhast »kouter«. Ja, koko je lepo. Potem pa me strese misel, koliko ga je že zapadlo v zadnji uri in kdaj bom morala ponovno počistit in odmetat sneg s celotnega dvorišča in dovoza. 

Ko se že četrtič v istem dnevu podaš na teren in si že »malo« utrujen, pa premočen in ti gre ta snežna idila že pošteno na živce, se spomnem na en vic (Bosanec pozimi v Kanadi), se nasmehnem in grem nazaj veselo na delo.

Ja, če bom jezna, tečna in ihtava, ne bo nič drugače. Upoštevajmo torej zakon privlačnosti, tudi če nismo v zavidljivi situaciji, saj ko te premočenega po končanem delu v kuhinji čaka sveže, vroče kuhano vino ugotoviš, da ta zakon vedno deluje.

Kuhano vino pri večini ljudi velja za zimsko praznično pijačo in  ga sicer sploh ne pijejo, čeprav se po navadi prava zima januarja ali februarja šele začne.

Tukaj je moja različica za res vrhunsko kuhano vino.



1 l kakovostnega vina (jaz uporabljam rdeče, slo znamke Jangus, top izbira)
0,5 l vode
5 nageljnovih žbic
1 vanilijev strok (prerezan na pol)
2 cimetovi palčki
1 jedilno žlico janeževih semen
1 klementino
200 g sladkorja


Velik lonec segrejemo, vanj damo začimbe (janež, nageljnove žbice, cimet, prepolovljen vanilijev strok) in na hitro popražimo, samo da zadiši. 



Začimbe začasno stresemo v manjšo posodico in v lonec stresemo ves sladkor ter ga karameliziramo. Pri tem vsebine ne mešamo (NIKOLI), ampak samo stresamo lonec, dokler se ves sladkor ne stopi in nastane lep zlato rjav karamel (previdno, saj se hitro zažge)



V karamel dodamo začimbe, sok klementine ter previdno nalijemo vino in vodo ter počakamo, da se stopi.



Vmes nekajkrat premešamo in skoraj smo pri koncu.



Aromatično vino precedimo in takoj ponudimo z zvezdastim janežem. 
Včasih pa res zapaše :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar