torek, 17. februar 2015

Ingverjevi krofki z limeto

Otroka sta naravnost navdušena nad današnjim dnem, pustnim torkom. Že navsezgodaj zjutraj se je treba hitro vstat, umit in čimprej našemit v najljubša kostuma, da jima slučajno ne bi kaj ušlo. 
Ko jaz še komaj gledam in sem še v pižami, že rišem po obrazu mlajše hčerkice, ki ima »brenclje v tazadnji« in se hoče ves čas gledati v ogledalo. Še zadnji popravki, saj mora biti vse perfect, pa še krona za starejšo in hitro, hitro v vrtec.

Za malico bodo seveda krofi, taki z marmelado, kot se za pustno malico spodobi, jaz pa bom na današnji dan postregla družini in prijateljem  z domačimi, ingverjevimi krofki z limeto.

Kako se naredijo?



900 g moke
5 čajnih žličk sode bikarbone
1 in pol čajne žličke soli
1 in pol čajne žličke naribanega ingverja
400 g sladkorja
500 ml pinjenca
60 g masla, stopljenega in ohlajenega
2 veliki jajci
2 limeti
sladkor v prahu


V veliki skledi zmešaj moko in sodo bikarbono (vse skupaj presejano), sol in ¾ žličke naribanega ingverja.
V drugo skledo dodaj 300 g sladkorja in jajci. Stepaj z mešalnikom, dokler ne nastane bleda,rahla, puhasta zmes. Dodaš pinjenec in stopljeno maslo ter še naprej mešaš z mešalnikom. Homogeno zmes zliješ v veliko skledo z moko in stepamo tako dolgo, da se vse poveže in nastane gladka masa.



Maso streseš na pomokano delovno površino in ugneteš mehko testo. Razvaljaš ga na 8 mm debelo, z modelom (lahko tudi s kozarcem) narediš kroge in jih ocvreš v kvalitetnem olju segretem na 175 stopinj C do hrustljavega (zlatega).





Limeti iztisneš sok in ga pomešaš z nekaj žličkami sladkorja v prahu (po želji), da dobimo t.i. limetin namaz.
Vsak ohlajen krofek nežno prerežeš na pol, vendar ne do konca, in namežeš z limetinim namazom.



V možnar ( ali mešalnik) daš preostalih 100 g sladkorja in ¾ žličke naribanega ingverja in mešaš, da dobiš ingverjev sladkor.

Vsak krofek na koncu še posuješ s tem aromatičnim sladkorjem.

Pa kaj potem, če imam razmazano šminko, te domači krofki so res odlični.



Ni komentarjev:

Objavite komentar