Otroka sta naravnost navdušena nad današnjim dnem, pustnim
torkom. Že navsezgodaj zjutraj se je treba hitro vstat, umit in čimprej našemit
v najljubša kostuma, da jima slučajno ne bi kaj ušlo.
Ko jaz še komaj gledam in
sem še v pižami, že rišem po obrazu mlajše hčerkice, ki ima »brenclje v
tazadnji« in se hoče ves čas gledati v ogledalo. Še zadnji popravki, saj mora
biti vse perfect, pa še krona za starejšo in hitro, hitro v vrtec.
Za malico bodo seveda krofi, taki z marmelado, kot se za
pustno malico spodobi, jaz pa bom na današnji dan postregla družini in
prijateljem z domačimi, ingverjevimi
krofki z limeto.
Kako se naredijo?
900 g moke
5 čajnih žličk sode bikarbone
1 in pol čajne žličke soli
1 in pol čajne žličke naribanega ingverja
400 g sladkorja
500 ml pinjenca
60 g masla, stopljenega in ohlajenega
2 veliki jajci
2 limeti
sladkor v prahu
V veliki skledi zmešaj moko in sodo bikarbono (vse skupaj
presejano), sol in ¾ žličke naribanega ingverja.
V drugo skledo dodaj 300 g sladkorja in jajci. Stepaj z
mešalnikom, dokler ne nastane bleda,rahla, puhasta zmes. Dodaš pinjenec in
stopljeno maslo ter še naprej mešaš z mešalnikom. Homogeno zmes zliješ v veliko
skledo z moko in stepamo tako dolgo, da se vse poveže in nastane gladka masa.
Maso streseš na pomokano delovno površino in ugneteš mehko
testo. Razvaljaš ga na 8 mm debelo, z modelom (lahko tudi s kozarcem) narediš
kroge in jih ocvreš v kvalitetnem olju segretem na 175 stopinj C do
hrustljavega (zlatega).
Limeti iztisneš sok in ga pomešaš z nekaj žličkami sladkorja
v prahu (po želji), da dobimo t.i. limetin namaz.
Vsak ohlajen krofek nežno prerežeš na pol, vendar ne do
konca, in namežeš z limetinim namazom.
V možnar ( ali mešalnik) daš preostalih 100 g sladkorja in ¾
žličke naribanega ingverja in mešaš, da dobiš ingverjev sladkor.
Vsak krofek na koncu še posuješ s tem aromatičnim sladkorjem.
Pa kaj potem, če imam razmazano šminko, te domači krofki so
res odlični.
Ni komentarjev:
Objavite komentar