sreda, 11. februar 2015

Lačni pustni krof

Zdravje je največje bogastvo pravijo in to drži kot pribito. 

Zadnjič slišim »kako je ta rek klišejski in da mu gre na živce«…pravi nekdo, ki verjetno ni imel še nikoli resnih zdravstvenih problemov, kljub temu, da živi zelo nezdravo…marsikdo bi rekel "hvala bogu"...pa ni čisto tako...preveč alkohola, kajenje, predelana hitra hrana, NIČ sadja in zelenjave, NIČ vode…nisem mogla verjet, kako lahko organizem še vedno nekako funkcionira. No ja, vsak dobi svojo porcijo…tisti, ki se igra z zdravjem in ga ne ceni. Na drugi strani pa toliko odraslih in otrok s kroničnimi boleznimi, nič dolžni nič krivi…

Doma spoštujemo vsa načela zdravega življenja, veliko damo na preventivo, kljub temu pa te na žalost včasih  vseeno preseneti in te nekaj »pojaha«, po navadi takrat ko imaš kup obveznosti..no, pa saj jih imamo vsak dan…ko se navadni virozi pridruži še tiščanje v prsih, nekakšen krč oz. astmatičen napad, hlastaš za zrakom in si želiš samo eno, zadihati s polnimi pljuči in ustaviti bolečino. Če ni zdravja, ni sreče, ni veselja, ni radosti, ni volje… Tvoje notranje bitje in fizično telo morata biti v sobivanju, če hočeš, da drži pregovor Zdrav duh v zdravem telesu, »šlepanja« ni.

Neizmerno sem vesela, da se počutim fantastično oz. veliko veliko bolje, da se lahko vrnem v kuhinjo, v svoj prostor, in vam postrežem z novimi slastnimi dobrotami :) . 

Ker prihaja pustni čas, naj vam postrežem s prav posebnimi krofi, taki z »odprtimi usti«. Kdo bo koga, krof tebe ali ti krof. Uspeli so mi res vrhunski, zato ni dileme. Poskusite :)




Za 10 krofov:

500 g moke T500
40 g kvasa
¼ l bio mlačnega mleka
50 g sladkorja
2 žlici olja
2 rumenjaka
½ žličke soli
šilce ruma (2cl)
bio malinova marmelada
sladkor v prahu


Moko presejemo v skledo in na sredini naredimo jamico, vanjo nadrobimo kvas in ga z malo mleka, sladkorja in moke zmešamo kvasec. Skledo pokrijemo in jo damo na toplo.
Ko vzhaja, iz preostalega sladkorja, olja, rumenjakov, soli, ruma in moke zamesimo kvašeno testo.
Pustimo, da vzhaja cca 30 min, nato pa ga razvaljamo na malo manj kot 1cm in izrežemo kroge.



 Na polovico krogov damo žličko marmelade in ga pokrijemo z drugim krogom testa. Testo skrbno stisnemo in sicer na eni strani bolj kot na drugi.



 Pustimo, da krofi vzhajajo 15 min, nato pa hitro ocvremo v kvalitetnem olju segretem na 175 stopinj C, na vsaki strani po 3 min.




Tople posujemo s sladkornim prahom in ponudimo. Mmmm ni ga čez domač krof…




Ni komentarjev:

Objavite komentar