Že nekaj časa si želim pripraviti to sladico, pa res ne vem
zakaj sem pustila, da toliko časa mine.
Sladica je ta prava za čokoholike in ko jo samo poskusiš, si absolutno
navdušen in hitiš rezervirat repete (za vsak slučaj, da ne zmanjka).
Mississipi mud pie je čokoladna sladica, ki je nastala v
ameriški zvezni državi Mississipi. Pita je sestavljena iz goste, kremne
čokoladne omake na vrhu in krhkega čokoladnega testa na dnu in jo običajno
postrežejo s sladoledom. Kot zanimivost naj še omenim, da je ime dobila po
blatnih bregovih reke Mississipi, saj spominja nanje.
Menijo, da je bila ta sladica ustvarjena nekje doma po drugi
svetovni vojni, saj je bila narejena iz preprostih sestavin, ki jih je bilo mogoče
najti v vsakem supermarketu in ne zahtevajo nobenih posebnih orodij za
kuhanje. Njen prvi znani recept v tiskani obliki se pojavi leta 1975.
Torej…odločila sem se, da jo postavim na prvo mesto med
valentinovimi sladicami…iz čokolade, smetane, nevsiljiva in nekičasta je kot
nalašč za basanje v dvoje :)
250 g moke
2 jedilni žlici kakava v prahu
140 g masla
2 jedilni žlici sladkorja
5 jedilnih žlic hladne vode
Nadev:
175 g masla
250 g rjavega sladkorja (Mascavo)
4 jajca
4 jedilne žlice kakava v prahu
150 g temne čokolade
300 g smetane
425 g stepene sladke smetane
čokoladni ostružki
V veliko skledo presejemo moko, sladkor in kakav ter dodamo
maslo. Vse skupaj zgnetemo z roko, da dobimo drobtine.
Dodamo toliko vode, da
lahko zgnetemo testo, ki ga zavijemo v folijo in damo za 20 min v hladilnik.
Testo vzamemo iz hladilnika in ga razvaljamo na pomokani
površini ter z njim obložimo model za pite (kovinski ali keramičen). Obrežemo robove.
Nanj
položimo papir za peko, kroglice za peko (lahko tudi stročnice, riž) in slepo
pečemo v ogreti pečici na 190 stopinj C 15 min.
Po 15 min papir odstranimo in
pečemo še 10 min.
V veliki skledi zmešamo nadev…maslo in sladkor stepamo,
dodamo sladkor ter jajca enega z drugim, kakav, stopljeno čokolado (cca 29
stopinj C) in smetano.
Temperaturo v pečici zmanjšamo na 160, nadev zlijemo na
predhodno pečeno testo in pečemo v kovinskem pekaču 45 min, v keramičnem pa 55
min.
Ko je pečena, pito ohladimo in premažemo s stepeno sladko
smetano v vrhovih ter okrasimo s čokoladnimi ostružki.
Hranimo jo na hladnem…
O, njami! Pita je res dobra. Smetana da dobro protiutež čokoladni kremi. Kar jedel bi jo in jedel...
OdgovoriIzbrišiRes je vredna, da si vzameš čas in jo spečeš. veliko boljša kot pa marsikatera torta.
Izbriši