ponedeljek, 9. februar 2015

Mississipi "tablatna" pita

Že nekaj časa si želim pripraviti to sladico, pa res ne vem zakaj sem pustila, da  toliko časa mine. Sladica je ta prava za čokoholike in ko jo samo poskusiš, si absolutno navdušen in hitiš rezervirat repete (za vsak slučaj, da ne zmanjka).

Mississipi mud pie je čokoladna sladica, ki je nastala v ameriški zvezni državi Mississipi. Pita je sestavljena iz goste, kremne čokoladne omake na vrhu in krhkega čokoladnega testa na dnu in jo običajno postrežejo s sladoledom. Kot zanimivost naj še omenim, da je ime dobila po blatnih bregovih reke Mississipi, saj spominja nanje.

Menijo, da je bila ta sladica ustvarjena nekje doma po drugi svetovni vojni, saj je bila narejena iz preprostih sestavin, ki jih je bilo mogoče najti v vsakem supermarketu in ne zahtevajo nobenih posebnih orodij za kuhanje. Njen prvi znani recept v tiskani obliki se pojavi leta 1975.

Torej…odločila sem se, da jo postavim na prvo mesto med valentinovimi sladicami…iz čokolade, smetane, nevsiljiva in nekičasta je kot nalašč za basanje v dvoje :)



250 g moke
2 jedilni žlici kakava v prahu
140 g masla
2 jedilni žlici sladkorja
5 jedilnih žlic hladne vode

Nadev:
175 g masla
250 g rjavega sladkorja (Mascavo)
4 jajca
4 jedilne žlice kakava v prahu
150 g temne čokolade
300 g smetane

425 g stepene sladke smetane
čokoladni ostružki

V veliko skledo presejemo moko, sladkor in kakav ter dodamo maslo. Vse skupaj zgnetemo z roko, da dobimo drobtine. 



Dodamo toliko vode, da lahko zgnetemo testo, ki ga zavijemo v folijo in damo za 20 min v hladilnik.



Testo vzamemo iz hladilnika in ga razvaljamo na pomokani površini ter z njim obložimo model za pite (kovinski ali keramičen). Obrežemo robove.



Nanj položimo papir za peko, kroglice za peko (lahko tudi stročnice, riž) in slepo pečemo v ogreti pečici na 190 stopinj C 15 min. 


Po 15 min papir odstranimo in pečemo še 10 min.
V veliki skledi zmešamo nadev…maslo in sladkor stepamo, dodamo sladkor ter jajca enega z drugim, kakav, stopljeno čokolado (cca 29 stopinj C) in smetano.



Temperaturo v pečici zmanjšamo na 160, nadev zlijemo na predhodno pečeno testo in pečemo v kovinskem pekaču 45 min, v keramičnem pa 55 min.



Ko je pečena, pito ohladimo in premažemo s stepeno sladko smetano v vrhovih ter okrasimo s čokoladnimi ostružki.


Hranimo jo na hladnem…





2 komentarja:

  1. O, njami! Pita je res dobra. Smetana da dobro protiutež čokoladni kremi. Kar jedel bi jo in jedel...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Res je vredna, da si vzameš čas in jo spečeš. veliko boljša kot pa marsikatera torta.

      Izbriši