petek, 20. februar 2015

Pirini ravioli na šampinjonovi posteljici

Včasih, ko imam »preveč« časa se lotim izdelave domačih testenin, največkrat rezancev in polnjenih testenin.  Delo me zelo pomirja, rezultat pa me vsakič tako navduši, da sem tako presenečena, zakaj se večkrat ali pa vsakič ne lotim tega dela in doma jemo moje testenine. No, odgovor je preprost, ker se ti po navadi mudi, si lačen in pripraviš suhe testenine… ali pa svoje, domače sušene seveda :)

Domače sveže testenine se ne morejo primerjati  s kupljenimi, saj točno veš kakšne surovine si uporabil in pa vložek popolne ljubezni pri tem tudi ni zanemarljiv.

Testenine ali t.i. pasta so glavna italijanska jed narejena iz testa in so ena od bistvenih sestavin italijanske kuhinje. Osnovne vrste samih testenin prihajajo iz Italije, živilska industrija pa je do danes dodala mnogo novosti.
Italijanske testenine-pasto, natančneje pasta alimentari, se delijo v dva glavna tipa: industrijsko izdelane testenine iz moke in vode ali tudi suhe testenine, ki si jim pravi pasta secca in sveže testenine, narejene iz moke in jajc, ki jim pravijo pasta all'uovo, ali tudipasta fatta in casa, doma narejene testenine.
Za izdelavo testenin se uporablja moka iz trde, prosojne pšenice  (Triticum durum). Trda pšenica daje fino ostro moko, ki je obstojnejša kot krušna moka. Če to moko zmešajo z vodo v testo, se naredi »pasta«, ki se lahko posuši in poljubno dolgo shranjuje.

Obstaja fuuul vrst testenin...nekaj kot zanimivost, da se malo izobrazimo :)

·         Anellini (pasta asciutta; seca), anelli pomeni »obroček«, to so testenine v obliki obročka.
·         Casareccia (pasta asciutta; seca), to srednje dolge testenine, ki so oblikovane s pregibom na eni strani.
·         Capellini (pasta asciutta; seca), to so najfinejši zelo tanki špageti.
·         Farfale (pasta asciutta; seca). Ime pomeni metuljček. Farfallini (pasta in brodo) imajo podobno obliko, vendar so manjši.
·         Fedeli (pasta asciutta; seca), to zelo tanke, valjaste testenine.
·         Fusilli (pasta asciutta; seca), to so testenine narejene v obliki spirale.
·         Fusilli Bucati Corti (pasta asciutta; seca), to so narejene v obliki majhnih svedrastih peres.
·         Lasagne (pasta asciutta), to so najširša vrsta trakastih testenin. Prodajajo jih gladke, brazdaste ali z valovitim robom.
·         Lasagnette (pasta asciutta; seca), to so ploske trakaste testenine z nakodranim robom, široke okoli 18 mm.
·         Maccheroncini (Makaroni) (pasta asciutta; seca), je splošno ime za vse tipe pasta secca, vendar ga navadno uporabljajo za vrsto špagetov z večji odprtino.
·         Panne Rigate (pasta asciutta; seca), to so peresniki ali poševno prirezane testenine
·         Pastina (pasta in brodo; secca) je splošen izraz za celo vrsto drobnih testenin, ki se navadno zakuhajo na juho. Take testenine so: Filini, Puntine, Risani, Risi, Stelline, Tempertine, Qudretti in druge.
·         Rigatoni (pasta asciutta; seca), to ime izhaja iz besede riga, kar pomeni črta.
·         Ruote (pasta asciutta; seca), te testanine so podobne kolescem.
·         Spaghetti (Špageti) (pasta asciutta; seca), v južni Italiji znani tudi kotvermicelli. Beseda spaghetti pomeni majhne niti.
·         Tagliatelle (pasta asciutta; all'uovo), so ploščati , 6 mm šitoki rezanci
·         Tagliarini (pasta asciutta; all'uovo), so polščate trakaste testeninepodobne kot tagliatelle, le nekoliko ožje.
·         Tortellini (pasta asciutta; all'uovo), to so majhni polnjeni testeninasti cmoki, ki so po legendi oblikovani po Venerinem popku. Navadno so ponjeni z vrsto različnih nadevov.
·         Ravioli (pasta asciutta; all'uovo), to so najbolj znani testeninasti cmoki. So štirikotni in polnjeni s špinačo in z ricotta sirom ali zelišči, lahko pa tudi z mesno mešanico.
(vir: wikipedia)

Moji ravioli so takšni kot v enciklopediji :) veliki, štirikotni…v praksi se lahko naredijo tudi trikotni.



Pri pravem testu za testenine se uporabijo le rumenjaki in durum moka ali mešanica mok, jaz pa sem naredila eksperiment in uporabila pirino moko in 2 cela jajca. Če dodaš še beljake, pridejo testenine malenkost bolj čvrste, ampak to nikogar ni motilo, saj so si vsi obliznili prste.


2 jajca
250 g polnozrnate pirine moke
250 g rikote
3 žlice blanširane in zmiksane špinače
10 večjih svežih šampinjonov
oljčno olje
3 stroki česna
1 dl belega vina
2 dl smetane za kuhanje
sol
poper


Moko stresemo na delovno površino in v sredi naredimo jamico, kamor zlijemo žvrkljani jajci. Z roko umesimo testo. Po potrebi dodamo moko. Testo mora biti srednje čvrsto, homogeno, ne pa suho in trdo. Malo ga pustimo počivati.

Ta čas naredimo nadev. Blanširano in zmiksano špinačo, ki smo jo začinili s poprom, soljo in česnom damo v posodo ( 3 žlice) z rikoto. Vse dobro premešamo.



Testo razvaljamo na tanko v obliki kvadrata in ga razrežemo kot mrežo. Posamezni kvadratki naj bodo dimenzije 8 krat 8 cm.



Na vsak kos testa damo malo kepico polnila, robove premažemo z mlačno vodo in jih zlepimo.

Na štedilniku pripravimo slan krop.

Šampinjone na tanko narežemo in na hitro popražimo na oljčnem olju in česnu. Ko zadišijo, zalijemo z belim vinom in deglaziramo.




Po cca 5 min zalijemo s smetano za kuhanje in omaka je nared.

Med tem ko pripravljamo omako, v slan krop damo nekaj raviolov (ne preveč, da imajo dovolj prostora), počakamo da  priplavajo na površje ( to pomeni, da so kuhani al dente) in jih poberemo.


Sveže in vroče postrežemo z odlično omako…kako se mi cedijo sline :) grem jest…




Ni komentarjev:

Objavite komentar