četrtek, 12. marec 2015

Muškatna PartyBuča

Sezona večine sadja in zelenjave je kratka, zato je treba ta čas izkoristit tako ali drugače…sproti poješ, višek pa razdeliš prijateljem, znancem, lahko tudi vložiš v kozarce ali pa zamrzneš. Ja, zamrzovalnik je moj najboljši prijatelj. Ko se poleti naveličamo špinače, se potrudim, da jo zblanširam  in na hitro zamrznem. 
Če bi imela šoker, bi bilo fantastično :) zamrznjena hrana ohrani vse koristne snovi in je veliko bolj zdrava od konzervirane.

Muškatne buče sodijo med najbolj aromatične buče, zato jih profesionalni kuharji najraje uporabljajo za vrsto svojih specialitet. Iz buče lahko pripravimo res veliko jedi…testenine, njoke, juhe, omake, samostojne jedi…pri nas doma jih enostavno obožujemo. 

Jeseni pridno zamrznem velik pridelek, in ko se mi sredi pomladi  »zalušta« aromatična juha, kljub temu da ni še sezone, imam bučo v loncu, na krožniku in v  želodcu srečnih jedcev.

Moja različica party juhice res zelo tekne. Kremast okus s pridihom muškata ter aromo bučnega olja in whisky-ja je naravnost fantastična. Party juhica se imenuje pa zato, ker se jo v mojem originalu postreže ohlajeno v širokem kozarcu na kakšni fajn cocktail žurki. Danes vam jo postrežem toplo, da nas malo pogreje :)



65o g na kocke narezana muškatna buča
2 srednje velika krompirja (najboljši rdeč krompir)
1 velika čebula
3 stroki česna
sol
poper
svež timijan
muškatni oreh (sveže nariban)
1 zravnana jedilna žlica kurkume
oljčno olje
3 večje kocke kruha
bučno olje
1 žlica kisle smetane
1 čajna žlička whisky-ja



V večji segret lonec damo nekaj žlic oljčnega olja in hitro prepražimo na večje kose narezano čebulo. Nato dodamo na kocke narezan krompir in ga pražimo nekaj minut, nato pa dodamo še bučo, timijan, kurkumo, solimo, popramo in skuhamo do mehkega.



Kuhano enolončnico spasiramo s paličnim mešalnikom, da dobimo gladko, svilnato, homogeno juho.



Kruh popečemo, narežemo na večje kocke in pokapljamo z bučnim oljem. V manjši posodi zmešamo kislo smetano in whisky.




Juho še toplo postrežemo v krožniku s bučnimi krutoni in aromatično smetano. Kako slastno kosilo…

Ni komentarjev:

Objavite komentar